O stire care a trecut neobservata in presa: trei persoane au infiintat Comunitatea Moldovenilor din Romania. Stirea care a scos la iveala Comunitatea: Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, cere drepturi pentru „minoritatea moldoveana” din Romania, pe care o vede ca avand 10 milioane de membri.

Ce uneste cele doua stiri? Ideea poporului moldovean, o idee coapta in laboratoarele Kremlinului de la jumatatea secolului trecut, si un presedinte care face tot posibilul ca relatiile dintre Romania si Republica Moldova sa ramana glaciale.

Cititi interviul integral acordat de Voronin agentiei Moldpres

Intr-un interviu acordat Agentiei de Presa Moldpres (agentia de stat), Voronin face apologia natiunii moldovenesti, cerand drepturi pentru cei zece milioane de membri ai etniei.

Presedintele Republicii Moldova, un rusofon convins, sustine ca „in Romania, din pacate, lista etniilor permise in acest stat este strict limitata, toate minoritatile nationale posibile sint enumerate in legislatie. Moldovenii printre acestea nu figureaza. Si aceasta, din cite inteleg eu, este astazi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor si a culturii lor in Romania”.

O comunitate-fantoma

Voronin vorbeste despre curajul initiatorilor infiintarii Comunitatii Moldovenilor din Romania, o asociatie care a primit drept de functionare din partea Judecatoriei Iasi la jumatatea lunii ianurie a.c. In acest moment, Parchetul Iasi a facut recurs la decizia Judecatoriei, dar initiatorii - trei cetateni romani - au fost primiti in Parlamentul de la Chisinau ca niste eroi.

„Pe mine m-a uimit sinceritatea acestor oameni, curajul lor, dorinta lor de a restabili echitatea istorica in privinta moldovenilor, a limbii moldovenesti si a istoriei moldovenesti in Romania moderna.

Cunoastem cu totii destul de bine ca in Romania zilelor noastre, pina nu demult, nu era chiar atit de simplu sa-ti declari pe fata identitatea moldoveneasca”, mai spune Voronin in interviul acordat Moldpres.

Voronin - tot mai indepartat de Romania

Declaratiile presedintelui Voronin vin pe fondul unei raciri accentuate a relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, administratia pro-rusa de la Chisinau refuzand in repetate randuri asistenta Romaniei in procesul de apropiere de UE.

Si declaratiile pro-basarabene ale presedintelui Romaniei si ale ministrului roman de Externe au fost deseori criticate de reprezentantii Administratiei Voronin, care au acuzat pe fata Bucurestiul ca se amesteca in treburile interne ale Republicii de pe Prut.

Tot acest razboi rece se petrece pe fondul cresterii exponentiale a cererilor de cetatenie romana depuse de cetatenii Republicii Moldova. Aceasta crestere este dublata de un exod masiv al fortei de munca moldovene catre Romania.