BRD-Groupe Societe Generale a inregistrat anul trecut din derularea operatiunilor de factoring intern si international o cifra de afaceri de 1,12 miliarde lei (328 milioane euro), in crestere cu 152% fata de anul 2005, informeaza un comunicat de presa al bancii.

Oficialii BRD - Groupe Societe Generale sustin ca banca si-a consolidat pozitia de lider al pietei romanesti de factoring, cu o cota de 42%, in crestere cu peste cinci puncte procentuale fata de anul anterior.

In Romania

Potrivit informatiilor bancii, in anul 2006 operatiunile de factoring intern au crescut cu 171% fata de anul anterior, atingand 818,8 milioane lei ( 240 milioane euro), iar operatiunile de factoring de import au crescut de peste sapte ori.

In 2006, numarul clientilor care au apelat la serviciile de factoring ale BRD-Groupe Societe Generale a fost de 408, corespunzator unui numar de peste 800 debitori si peste 155.000 de facturi administrate, in crestere cu 126% fata de 2005.

BRD - Groupe Societe Generale a lansat operatiunile de factoring in anul 1993, prin afilierea la organizatia Factors Chain International.

Pachetul de servicii de factoring oferit de BRD-Groupe Societe Generale (finantare, administrare de creante, colectare, acoperirea riscului de neplata) acopera atat domeniul factoringului intern, cat si pe cel al factoringului international de export si de import.

BRD - Groupe Societe Generale este a doua banca din Romania, cu active ce depasesc opt miliarde euro. Banca are peste doua milioane de clienti si opereaza o retea de peste 600 de unitati, detinand cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB, aproximativ 4,3 miliarde euro la 31 ianuarie 2007.

In prezent, pe piata romaneasca, bancile care ofera servicii de factoring sunt BRD-Groupe Societe Generale, BCR, ING Bank prin ING Commercial Finance, UniCredit, Raiffeisen Bank, ABN Amro Bank, Romexterra si Compania de Factoring detinuta de Banca Transilvania si Intermarket Bank.

Ce este factoring-ul?

Factoring-ul reprezinta o forma de finantare pe termen scurt obtinuta prin vanzarea creantelor.

Factoring-ul are la baza un contract incheiat intre o firma furnizor de marfuri sau prestator de servicii si o societate bancara sau o institutie financiara specializata care ii plateste furnizorului, in avans, o mare parte din suma pe care aceasta o are de primit de la beneficiarii marfurilor sau serviciilor furnizate.

Astfel, agentul economic isi asigura finantarea, urmarirea creantelor si protectia impotriva riscurilor de neplata, cedind bancii, cu titlu de vanzare sau de gaj, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti.