Proiectul Legii Chiriilor, postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) nu este fezabil, iar ministerul va angaja un consultant pentru a formula noi propuneri, a declarat duminica ministrul Radu Berceanu.

“Nu cred ca ceea ce este in dezbatere pe site este un proiect fezabil, asa ca imi cer scuze pentru disconfortul creat de aparitia lui”, a precizat Berceanu.

Proiectul, postat la mijlocul saptamnii trecute pe site-ul MTCT pentru a fi dezbatut public, a starnit numeroase reactii negative din partea jucatorilor de pe piata imobiliara. Acestia au afirmat ca proiectul, daca va fi votat in forma actuala, ar incalca dreptul la proprietate si ar stimula contractele de inchiriere fara documente legale.

MTCT va organiza pe 23 martie o licitatie internationala pentru alegerea unei companii de consultanta care va analiza intregul pachet de 4 legi din domeniul locativ. In plus, aceasta companie va prezenta si exemple de tari europene unde exista un astfel de mecanism, urmand sa fie ales modelul care se potriveste cel mai bine pentru tara noastra.

Termen fix de 5 ani pentru plata chiriei

Proiectul de lege prevede, printre altele, ca inchirierea locuintelor trebuie facuta prin contracte incheiate pe o perioada de cinci ani, iar acordurile vor putea fi reziliate doar in anumite situatii, precum neplata chiriei pe trei luni consecutiv, neplata intretinerii pe trei luni sau pentru degradarea imobilului.

In plus, chiriasul are drept de preemptiune asupra cumpararii locuintei, in cazul in care proprietarul doreste s-o vanda. De asemenea, contractele de inchiriere se pot mosteni, in cazul in care titularul contractului nu a dus la sfarsit perioada de inchiriere (de ex.: daca moare chiriasul, familia, rudele pot mosteni contractul).

O alta prevedere din proiectul de lege afirma ca proprietarul poate cere mutarea chiriasului, dar cu obligatia de a-i pune la dispozitie o alta locuinta in aceeasi localitate, sau intr-o alta localitate cu acordul acestuia.

Proiectul pentru reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi (Legea Chiriilor) face parte dintr-un pachet de 4 legi. Pe langa aceasta, pachetul legislativ mai cuprinde Legea condominiumurilor, Legea implicarii actorilor privati in sectorul locuintelor cu chirie si propunerile de imbunatatire a Legii locuintei 114/1996.