Scandal in industria serviciilor financiare de planificare a pensionarii, din America. Oamenii de stiinta ii acuza pe consilierii financiari ca isi sfatuiesc clientii sa economiseasca mai mult decat au nevoie, pentru perioada cand vor deveni pensionari. Firmele de investitii nu neaga acest lucru. Ele dau vina in special pe cresterea duratei de viata.

Scandalul a pornit, potrivit usatoday.com, de la rezultatele unei cercetari realizate de un grup de economisti de la Universitatea din Wisconsin. Acestia au tras concluzia ca foarte multe familii de americani stau mai bine decat isi inchipuie in ceea ce priveste economiile pentru perioada cand vor iesi la pensie.

De aceeasi parere este si Laurence Kotlikoff, profesor de economie la Universitatea din Boston. El sustine ca s-a ajus la aceasta situatie pentru ca oamenii nu au inteles bine ce-i cu banii sau nu au fost sfatuiti cum trebuie de consilierii financiari.

Potrivit declaratiilor lui Laurence Kotlikoff, soft-urile care calculeaza economiile de pensionare, oferite de cele mai multe servicii financiare, exagereaza suma de care au nevoie viitorii pensionari. Din aceasta cauza, tot mai multi americani devin foarte zgarciti, incercand sa economiseasca mai mult decat e necesar.

Marea majoritate a consilierilor financiari sustin ca aproape toata lumea ar trebui sa economiseasca mai mult pentru pensie. John Ameriks, senior investment analyst la o companie de investitii, sustine ca nici un soft finaciar nu poate sa prevada ce cheltuieli neasteptate ii vor afecta pe clientii lor la pensie.

Unele dintre ele sunt cele cu asigurarile de sanatate sau obligatiile familiale (exista pensionari care sunt nevoiti sa-si intretina financiar proprii parinti).