Directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, a inceput marti o vizita istorica in Coreea de Nord. Pentru ElBaradei, aceasta vizita efectuata la invitatia regimului comunist "este un prim pas pe un drum lung", care va duce la denuclearizarea peninsulei coreene, relateaza AFP.

Dupa o escala pe care a facut-o luni, la Beijing, ElBaradei a sosit, marti la Phenian, unde va efectua prima sa vizita de la preluarea functiei de director al AIEA, in 1997.

"Dorim sa discutam despre modul de a pune in practica acordul incheiat in cadrul discutiilor multilaterale si speram, de asemenea, la un bilant pozitiv", a declarat ElBaradei.

Directorul AIEA va reveni miercuri la Beijing, unde se va intalni cu emisarul american care se ocupa de dosarul nuclear nord-coreean, Cristopher Hill, a declarat luni departamentul de Stat.

Aceasta vizita are loc in urma acordului incheiat la 13 februarie, la Beijing, intre Coreea de Nord, pe de-o parte, si China, Japonia, Coreea de Sud, Rusia si Statele Unite pe de alta parte.

Regimul cominist de la Phenian, care se confrunta cu dificultati economice majore, a acceptat in cele din urma sa inchida instalatiile nucleare in schimbul livrarii a 50.000 de tone de petrol brut.

Coreea de Nord a acceptat inspectiile AIEA, refuzate in 2002 si inchiderea in decurs de 60 de zile a complexului sau nuclear de la Yongbyon care produce plutoniu, folosit pentru fabricarea armamentelor atomice.