Nu ne-a interesat prea mult arhitectul Andrei Fenyo, ci am vrut sa vedem ce vrea proiectul sau. Proiectul castigator la concursul de modernizare a Pietei Amzei. Si am aflat astfel unde ne vom da intalnire peste doi ani.

Caci Piata Amzei nu va ajunge un simplu targ de legume si alimente, ci si un loc unde se vor strange oamenii, unde vom putea bea cafeaua de dimineata si de unde putem pleca acasa cu niste haine noi. O sa fie mult spatiu liber, iar masinile au interzis.

Galerie foto: Proiect Piata Amzei - Andrei Fenyo

Rep: Ce vom putea face in viitoarea Piata Amzei?

Andrei Fenyo: Aceasta piata va deveni un spatiu public de intalnire, de loisir, de shopping. Am folosit in trecut o comparatie cu un mall, dar a fost inteleasa prost, fiindca e doar un reper. Ideea mall-ului ca spatiu comercial, de intalnire, mie nu imi place, mai ales zona fast-foodurilor, care e groaznica in toate mallurile.

Aici, in Amzei, respectiva zona de fast-fooduri va fi inlocuita de ce se intampla de jur imprejurul cladirii centrale. Cladirea primariei si a teatrului. La parter vor fi cafenele, restaurante, dar vor fi in aer liber, nu vor fi inghesuite intr-o cladire. Astfel, in zona centrala vor sta cafenelele, iar pe perimetru vor fi spatii comerciale.

Rep: Avem un teatru, cladirea primariei si alte constructii din toate timpurile, e foarte multa aglomeratie. Unde plasati piata agroalimentara?

Andrei Fenyo: O piata agroalimentara, din punctul meu de vedere, trebuie sa comunice cat mai bine cu exteriorul, si de aceea spatiile unde se desfasoara diverse activitati practic se deschid complet catre piata. Piata agroalimentara nu va fi supermarket, ci va fi o piata cu tarabe.

Motivul pentru care am facut aceste lucruri este ca doresc sa separ putin ce se intampla in piata (piata agroalimentara, deci zona de comert) si ce se intampla in Piata Amzei.

Rep: Cum vor arata tarabele? Or sa fie ales un model pentru toate sau fiecare patron se ingrijeste cum stie de spatiul sau comercial?

Andrei Fenyo: Va fi un model unic de taraba, pe care eu il voi decide sau sau primaria il va decide impreuna cu mine. Eu am propus deja o solutie.

Rep: Parcarea ce capacitate o sa aiba?

Andrei Fenyo: Sunt doua parcaje. Prima este parcarea care tine strict de piata agroalimentara si care are in jur de 65 de locuri, iar a doua este parcarea generala. Cea de-a doua va fi la subsol si se va intinde pe sub toata piata. Aceasta parcare va fi construita de Primaria Municipiului Bucuresti, din cate am inteles.

Parcarea mare va avea in jur de 260 de locuri, si va comunica cu prima parcare.

Rep: De cate ori se va mari suprafata Pietei fata de forma ei actuala?

Andrei Fenyo: Nu vor fi diferente mari de suprafata, dar depinde si ce se intelege din „suprafata actuala”, fiindca piata cum este ea acum, nu este finalizata. Eu practic am preluat suprafetele cerute de organizatori, adica de Primarie.

Rep: Intre primele reactii fata de proiectul dumneavoastra s-au strecurat si unele de genul: „iar termopane?”.

Andrei Fenyo: E vorba si de imaginile care s-au publicat. Intr-o singura perspectiva nu poti sa redai chiar totul. Va fi intr-adevar o fatada care lasa lumina sa patrunda in interior, pentru ca spatiile de genul asta tip comercial pentru produse alimentare e bine sa fie luminoase si placute. Nu trebuie sa fie niste hrube.

Rep: Deci ati incercat sa ganditi cat de practica va fi aceasta piata, si abia in al doilea rand ati luat in calcul aspectul estetic.

Andrei Fenyo: Acesta a fost principalul meu interes. Partea practica a pietei. Acum, pe partea de imagine nu am vrut sa fac un fel de reper catre traditional. A existat un proiect in competitie care reprezenta un reper foarte bun catre traditional, insa eu nu asta am dorit.

Daca e sa fac asa o comparatie, nu mi-am dorit sa fie un costum Armani, dar am vrut sa fie o bluza de firma pe care o porti comod, in care te simti bine.

Rep: Mai sunt si oameni care spun: „De ce trebuie sa distrugem totul?” Adica ce se intampla cu arhitecura veche, o dam la o parte?

Andrei Fenyo: Eu am terminat Restaurarea la facultate, deci stiu ce inseamna sa te raportezi la ceva vechi. Nu e simplu. Ai circulatie, ai case in jur care nu intotdeauna sunt acolo unde trebuie, si ele intra in aceste calcule.

Nu trebuie sa distrugem nimic aici. Zona asta de aici din strada Biserica Amzei e o zona veche, cu un caracter aparte.

Imediat cum ai trecut dincolo, lucrurile se schimba. Sunt blocurile acelea inalte, e cladirea primariei care e complet alt stil, alta arhitectura. Ce am vrut eu sa fac e sa pun intre cele doua o bariera neutra. Sa fie un panou pentru ce inseamna arhitectura din zona de aici, sa nu fie opresiva ca prezenta si in acelasi timp sa fie o inchidere catre Piata Amzei, sa ii inchida frontul.

Fiindca altfel, tot ce inseamna case spate de case de pe Biserica Amzei ramaneau vizibile.

Rep: Care au fost celelate proiecte participante la concursul organizat de Primaria Sectorului 1?

Andrei Fenyo: Era unul care chiar ma asteptam sa castige. Respectivul proiect arata mai mult ca o piata decat proiectul meu, dar se pare ca modul in care proiectul meu se relationa cu functiunile, cu exteriorul si spatiile pe care le crea, a convins mai mult. Iar cei care doresc sa vada celelate proiecte participante, pot intra pe site-ul Primariei Sectorului 1, unde sunt toate expuse.

Sunt convins ca proiectul meu nu corespundea din toate punctele de vedere, dar cred ca a fost compromisul cel mai bun.

Rep: Ce mai aveti de facut pentru acest proiect?

Andrei Fenyo: Acum il incep! Ce a fost pana acum a fost asa... o idee. Acum incepe partea urata a lucrurilor: autorizatii, documente, proiectul tehnic de executie, tot ce inseamna detaliere. Va trebui sa iau proiectul acesta - care e un proiect de idee - si sa il aduc in stadiul in care dupa el sa poata sa fie construita casa.

Sunt foarte nerbadator sa aflu ce zic oamenii. Fiindca e si parerea lor, pentru ca in cele din urma lor li se adreseaza. Va fi o cladire publica, iar pe mine ma ajuta foarte mult sa aud si alte pareri.