Primariile vor avea obligatia sa spuna explicit motivele pentru care resping autorizarea unei anumite asociatii familiale sau a unei persoane fizice. Mai mult chiar, persoanele fizice si asociatiile familiale vor putea efectua orice activitate economica. Aceastea sunt doua dintre cele mai importante prevederi ale noului proiect de lege privind autorizarea persoanelor fizice.

Acesta fost initiat de Autoritatea Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) si se afla in dezbatere publica. Proiectul in cauza urmareste simplificarea procedurilor administrative de autorizare a acestor agenti economici si armonizarea cadrului legal cu normele europene, mai exact cu Directiva 2005/36/CE.

Termenul limita pentru adoptarea de catre Guvern a actului normativ este luna aprilie a anului 2007, in conformitate cu Programul legislativ al Guvernului pentru anul 2007.

Primariile trebuie sa motiveze respingerea autorizarii unei PFA sau unei AF

Pana in prezent, primariile puteau refuza infiintarea unei asociatii familiale (AF) sau unei persoane fizice (PFA) fara sa precizeze motivele. Acum, daca acest proiect va fi aprobat, se stabileste obligatia primariilor de a motiva respingerea emiterii unei astfel de autorizatii.

Primaria trebuie sa stabileasca daca activitatea economica pentru care se solicita autorizarea intra sub incidenta prevederilor legii. Iar daca autorizarea este refuzata, se va indica in adresa de refuz si actul normativ in baza caruia persoana fizica sau asociatia familiala se poate autoriza si autoritatea competenta a emite aceasta autorizatie.

Pe scurt, se stabilesc concret obligatiile primariilor in autorizarea persoanelor ce vor sa desfasoare activitati economice in mod independent.

Rol crescut pentru primarii

Proiectul legislativ stabileste o serie de masuri menite a eficientiza, a diminua cadrul birocratic in care se zbate economia noastra. Astfel, cade in sarcina primariilor obligatia de a solicita oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale eliberarea dovezii privind disponibilitatea firmei.

Tot in sarcina primariei cade si obligatia de a cere directiei generale a finantelor publice judetene eliberarea certificatului de cazier fiscal.

Legislatia dupa care functioneaza persoanele independente se aplica neunitar

Actualmente, persoanele fizice si asociatiile familiale se pot autoriza in baza Legii nr. 300/2004, plus modificarile ulterioare si a Hotararii Guvernului nr. 1766/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 300/2004.

Desi cadru legal creat a avut ca obiect initial stimularea liberei initiative, aplicarea sa este neunitara la nivelul autoritatilor competente a aplica prevederile legale, in speta primariile. Mai ales ca exista si foarte multe neclaritati.

Se largeste sfera activitatilor economice ce pot fi exercitate de PFA si AF

Prin prezentul proiect de lege se doreste si extinderea sferei activitatilor care pot fi exercitate ca PFA sau AF la toate activitatile economice codificate conform Clasificarii activitatilor din economia nationala (CAEN) . Iar prin extinderea sferei activitatilor economice se elimina si neclaritatile din actele normative ce reglementeaza in acest moment situatia acestor agenti economici.

Anularea autorizatiei te tine pe tusa minim 1 an

PFA-urile sau AF-urile carora le-au fost anulate autorizatiile ca urmare a aplicarii unei sanctiuni poate solicita o noua autorizare numai dupa expirarea unui an de la comunicarea masurii de revocare, ramasa definitiva.

Daca autorizatia a fost anulata a doua oara, in urma aplicarii unei sanctiuni, atunci se poate solicita o noua autorizare numai dupa expirarea a 3 ani de la comunicarea ultimei masuri de anulare, ramasa definitiva.

Suspendarea pe perioada determinata a autorizatiei in baza cererii de intrerupere temporara a activitatii este comunicata de primaria emitenta a autorizatiei catre oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, in vederea inscrierii mentiunii, si directiei generale a finantelor publice judeteane sau a Municipiului Bucuresti.

Inscrierea mentiunii de suspendare a activitatii in registrul comertului va fi efectuata cu titlu gratuit.

Taxele se restituie daca dosarul e respins

Un alt lucru important. In cazul respingerii dosarului, oficiile registrului comertului vor vira integral primariilor contravaloarea taxelor de inregistrare pentru a fi restituite solicitantilor. La randul lor, primariile vor restitui taxa de autorizare din care vor scadea cheltuielile efectuate pentru emiterea autorizatiei.