Afacerea Saftoiu are un prim efect imediat cuantificabil: presedintelui ii va fi foarte greu sa mai puna in discutie competenta lui Adrian Cioroianu in fruntea MAE, cita vreme ii poate fi aruncat in ochi competentul pe care el insusi l-a numit la SIE.

Putea Claudiu Saftoiu sa nu-si dea demisia din fruntea SIE? Probabil ca da, cita vreme stenograma discutiilor din Comisia Felix raminea secreta. Ziaristii au aflat „pe surse“ despre prostiile spuse de seful SIE, dar intotdeauna aceste surse puteau fi suspectate ca exagereaza sau, dupa caz, atenueaza faptele, din interes pur politic.

A urmat apoi scrisorica de scuze adresata de Saftoiu lui Dan Voiculescu, in care a incercat sa estompeze cele spuse in fata Comisiei si a pus declaratiile sale pe seama confuziei. Intreaga poveste risca sa intre in anonimat.

Pesemne ca adversarii presedintelui nu au vrut cu nici un chip sa le scape printre degete o situatie in care puteau puncta decisiv. Mai intii, Dan Voiculescu a sugerat conducerii Parlamentului ca ar trebui constituita o comisie de ancheta la SIE, pornind de la afirmatiile lui Saftoiu.

Dar mai cu seama publicarea ieri, de catre ziarul „Adevarul“, a stenogramei discutiilor din Comisia Felix a avut darul de a spulbera orice iluzie: Saftoiu chiar a spus prostii colosale, cu o siguranta de sine dezarmanta. Una dintre ele e aceea ca SIE detine aparatura proprie de interceptare, cu care opereaza in interiorul tarii.

Or, e bine stiut, sau ar trebui, ca singurul „prestator“ de asemenea servicii in tara este SRI. Aici nu stim daca Saftoiu chiar a deconspirat practici ilegale ale SIE sau a vorbit in necunostinta de cauza, atribuind serviciului practici ilegale pe care acesta nu le face.

In ambele situatii, prejudiciile tot in contul SIE s-ar fi adunat, ceea ce facea extrem de dificila raminerea sa in fruntea serviciului.

O a doua prostie e greu de admis si la un ziarist mediu informat, daramite la un sef de serviciu secret: mandatele de interceptare ar fi emise de catre procurorul general, desi de ceva ani buni acestea sint emise de un judecator. Si nu era vorba in nici un caz de o confuzie, de o scapare, de o exprimare neglijenta.

Saftoiu o spune in mai multe rinduri, cu o siguranta uluitoare, fapt care ridica serioase semne de intrebare asupra competentei sale de a purta o asa palarie. Sa nu uitam ca implicarea lui Claudiu Saftoiu in rezolvarea crizei ostaticilor din Irak si aerul misterios pe care si l-a arogat dupa aceea au creat speranta, sau macar iluzia, ca ar putea fi un om potrivit pentru a prelua conducerea SIE. Din citeva vorbe, Claudiu Saftoiu a ruinat orice speranta, orice iluzie.

Si probabil ca cel mai deziluzionat e presedintele Basescu. Daca primele informatii despre viitorul lui Saftoiu se adeveresc, si anume ca va fi trimis ambasador in Cuba, inseamna ca presedintele e suparat rau de tot, iar Claudiu Saftoiu va intregi lista celor pe care Basescu ii executa fara mila atunci cind ii gresesc.

Caci afacerea Saftoiu are un prim efect imediat cuantificabil, care strica agenda pe termen scurt a lui Basescu: presedintelui ii va fi foarte greu sa mai puna in discutie competenta lui Adrian Cioroianu in fruntea MAE, cita vreme ii poate fi aruncat in ochi competentul pe care el insusi l-a numit la SIE.

Iar pe termen lung, e de asteptat ca adversarii politici ai presedintelui sa foloseasca acest episod stinjenitor ori de cite ori Basescu va dori sa aiba ultimul cuvint in numiri pe post. Saftoiu pleaca, asadar, cu una dintre armele preferate ale presedintelui.

Insa dincolo de hirjoana politica de moment, demisia lui Claudiu Saftoiu de la sefia SIE ramine unul dintre cele mai surprinzatoare gesturi publice din ultimii 17 ani. Ea survine la scurt timp dupa unul similar, la fel de neasteptat din partea unui politician roman: demisia Monei Musca din viata publica in urma sentintei prin care justitia a confirmat verdictul de politie politica dat de CNSAS.

Cele doua demisii asaza o stacheta cu care vom putea, pe viitor, sa facem mai usor diferenta dintre oameni de onoare si nesimtiti.