Guvernul a decis reintroducerea sistemului de plata a taxei pe valoarea adaugata aferenta importurilor din statele non-UE la organele vamale. Aceasta masura va fi aplicata incepand cu 15 aprilie 2007 si pana la finele lui 2008.

Decizia Guvernului este motivata de cresterea evaziunii fiscale, crestere care s-a accentuat de cand a fost eliminat sistemul de plata la vama a TVA pentru importurile din statele non-UE. Primita cu circumspectie de piata, aceasta masura este criticata de catre ANEIR, una dintre marile asociatii patronale, care o considera o noua balba din partea Guvernului.

Mai mult chiar, rezolvarea acestor probleme s-ar realiza prin demisia Ministrului de Finante, afirma Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

O alta masura propusa de Ministerul Finantelor este introducerea garantarii in vama a taxei pe valoarea adaugata, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru, adica pana marfurile ies din tara.

Metoda taxarii inverse

Pe scurt, masura anuntata miercuri inseamna ca persoanele economice vor plati TVA-ul la marfurile importate in momentul in care sunt cu ele la vama. Astfel au decurs lucrurile pana la 1 ianuarie 2007. De la 1 ianuarie se aplica „metoda taxarii inverse”, care insemna ca TVA-ul se platea pe masurile ce marfurile importate erau vandute.

„O noua balba a autoritatilor care au schimbat Coduil Fiscal de doua ori in decurs de doar doua luni. Reintroducerea platii TVA-ului in vama afecteaza cumparatorul si unitatile de productie. Se ajunge la un blocaj financiar pentru ca autoritatile restituie TVA-ul in minim patru luni, iar in timpul asta importatorii platesc dobanzi zilnice.

De fapt, au deficit de bani la buget si cauta diferite metode de a face rost de bani. Exista o singura metoda de a solutiona aceste probleme: demisia ministrului de finante”, a declarat, pentru HotNews.ro, presedintele ANEIR.

Evaziune fiscala

Potrivit informatiilor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, de la 1 ianuarie 2007, de cand s-a eliminat aceasta obligativitate, aproximativ 40% din importurile de legume, fructe, flori din statele non UE nu au fost evidentiate in vama. Un alt exemplu in acest sens este traficul cu tigari.

Din controalele realizate de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), a rezultat ca de la inceptul anului 2007, au fost retinute aproximativ 1.481.504 pachete de tigari, (la frontiera cu Ucraina 494.815, iar la frontiera cu Moldova aproximativ 669.830 de pachete). In total, valoarea estimativa a marfurilor retinute in perioada 01.01.2007-22.03.2007 a fost de .272.933 euro.

Din aceata suma, numai in luna martie, s-au retinut marfuri estimate la 460.900 euro.

Garantarea in vama a taxei pe valoarea adaugata

O alta masura propusa de Minisetrul Finantelor este introducerea garantarii in vama a taxei pe valoarea adaugata, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru. Altfel, exista riscul ca bunurile importate in regim de scutire de TVA, care urmeaza sa fie livrate intr-un stat UE, sa n-a ajunga la destinatie, ci in economia subterana.

„Se va depune o garantie la intrarea in tara si va fi pastrata pana cand produsele importate ies din tara. Importatorul depune garantia la vama in momentul in care intra in tara cu produsele sale si i se returneaza pe la punctul vamal prin care iese cu acele produse.

Daca marfurile nu ies din tara, atunci se executa garantia”, a precizat, pentru HotNews.ro, Dorin Tiganas, purtatorul de cuvant al ANAF-ului.

Certificat de amanare a platii TVA-ului

Potrivit autoritatilor, decizia luata astazi nu ii va afecta pe importatorii care anul trecut au dereulat importuri cu valori semnificative si indeplinesc criteriile pentru a obtine certificat de amanare a platii TVA.