Nadia Iuga este jurnalist roman si traieste de cinci ani in Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo ( fostul Congo Belgian). Nadia a absolvit facultatea de Jurnalistica a Universitatii Bucuresti in 1999 si a plecat din tara la scurt timp dupa aceea.

A lucrat pentru o statie de radio in Kinshasa, a produs o emisiune de televiziune, "Voyage francophone”, iar acum este corespondent in Congo pentru agentia China Noua, dar textul de mai jos e scris in nume personal. [HotNews.ro]

Marti, 27 martie

Congo si vecinii sai
CNN

Situatia a degenerat de-a binelea, de joi, pe la pranz, [22 martie] pana sambata dimineata [24 martie - n.r.]. Armata congoleza si garda fostului vice-presedinte, care a pierdut alegerile, s-au confruntat in plina Kinshasa, uzand de arme de toate calibrele: mitraliere, armament greu, tiruri cu mortiere.

Fostul vice-presedinte trebuia dezarmat, ultimatumul expirase pe 15 martie, dar erau inca in negocieri, prin intermediul ONU.

Numai ca s-a ajuns la o abordare in forta, in miezul zilei, ignorand cu desavarsire populatia civila care circula, inca, in centrul orasului, la ora la care a pornit primul glont.

Multa lume a ramas blocata pana sambata: la scoala belgiana 581 de persoane, copii si parinti, au asteptat doua zile pana au fost evacuati de ONU, singurii care au putut sa intre in zona fierbinte, dar asta abia cand tirurile s-au mai calmat.

explozie la o rafinarie
foto: Nadia Iuga

Pana la ora asta, bilantul provizoriu indica peste 150 de morti si tot atatia raniti. Majoritatea victimelor sunt militari din randul fortelor republicane si civili, surprinsi pe strada sau char in casele lor. intr-un cartier apropiat de zona unde se tragea cu inversunare, un obuz a cazut intr-o curte, omorand pe loc o mama si un copil.

Blindate ONU dupa schimburile de focuri/ foto: Nadia Iuga

O statie de benzina a luat foc, multe cladiri, institutii, banci, ambasade, sunt intr-o stare deplorabila. Spitalele au fost debordate, rezervele de sange si medicamente s-au epuizat rapid, abia cand s-a mai calmat situatia Crucea Rosie a putut sa intervina.

Ambasadorii a 14 tari europene s-au intalnit astazi de dimineata, la ambasada Germaniei, si toti sunt de parere ca ceea ce s-a intamplat sapatmana trecuta a fost disproportionat, inadaptat si precipitat, cata vreme calea diagolui era inca deschisa. de luni e calm, magazinele s-au redeschis inca de duminica, dar eu am fost fara curent si fara conexiune internet.

Bilantul victimelor continua sa creasca, sunt multi raniti in stare grava, personalul medical nu e echipat pentru interventii dificile, sunt si copii, situatia e dramatica. Centrul orasului e plin de munitii neexplodate, roquettes, asa ca populatia ramane prudenta.

acum e liniste