Nerespectarea drepturilor nefumatorilor a condus la inchiderea a peste 140 de baruri si cafenele din tara.

Totodata, patronii au fost amendati usturator pentru ca au omis sa delimiteze spatiile pentru fumatori. De saptamana viitoare, inspectorii de la Protectia Consumatorilor vor incepe vanatoarea celor care fumeaza in institutiile publice.

Peste 5.290 de baruri, cafenele si restaurante din tara au fost controlate de catre inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Acestia au verificat daca institutiile respecta reglementarile legale privind obligativitatea delimitarii spatiilor pentru fumatori.

Operatiunea a demarat din data de 15 ianuarie, pana in prezent fiind depistati in neregula aproape 4.000 de agenti economici. Dintre acestia, 140 au fost nevoiti sa-si inchida, temporar, unitatile, pana la remedierea deficientilor. Amenzile totale aplicate s-au ridicat la circa 1,5 milioane de euro.

Numai in Capitala au fost controlati 455 de agenti economici, 336 dintre acestia fiind sanctionati, 29 de unitati inchise temporar si una inchisa definitiv.

Amenzile aplicate in barurile si cafenele bucurestene s-au ridicat la 591.600 RON. „Dorim ca, pana in mai, sa-i determinam pe toti patronii de baruri, restaurante si cafenele sa intre in legalitate.

Multi dintre acestia au inteles si au delimitat spatiile pentru fumatori. Conform statisticilor, in Romania, 40% dintre cetateni sunt fumatori.

Cu toate acestea, desi nu este prevazut in lege cat la suta din spatiu sa revina fumatorilor si cat nefumatorilor, am stabilit ca fumatorii sa beneficieze de un numar mai mare de mese“, ne-a declarat Marian Zotea, presedintele ANPC.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a atentionat, in nenumarate randuri, operatorii economici care desfasoara activitati in unitati de alimentatie publica, precum si in discoteci, baruri, restaurante, fast-fooduri si cafenele sa delimiteze spatiul dintre nefumatori si fumatori.

Integral in Gardianul