De Paste, de Craciun, dar si duminica de duminica: romanii din Paris iau drumul cartierului Latin. In Noaptea Invierii, a devenit o obisnuinta ca politia sa opreasca circulatia in jurul strazii Jean de Beauvais, unde, la nr. 9bis, se afla Biserica romaneasca „Sfintii Arhangheli Gavriil, Mihail si Rafael”.

Parintele Iulian Nistea, in varsta de 35 de ani, este de cinci ani preot la aceasta biserica, ce a fost loc de rugaciune pentru personalitati ale culturii si exilului romanesc: Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Elvira Popescu, George Enescu.

Strada Jean de Beauvais, pietruita, duce, urcand, spre Pantheon, la vale te scoate pe bulevardul Saint-Germain, la doi pasi de Notre Dame. Sorbona e la cateva stradute distanta. Parintele Iulian Nistea e vecin de apartament cu Dumnezeu, in inima Parisului.

In dimineata intalnirii cu parintele Iulian, ploaia nu lasa vitraliile sa lumineze, din inaltimea lor gotica, biserica. In penumbra deasa a lacasului ai zice ca Dumnezeu a atipit. Urcam la etaj, unde sunt apartamentele si birourile preotilor care slujesc la Biserica. Parintele superior Constantin Tirziu e ajutat de alti doi preoti parohi: parintele Iulian Nistea si parintele Dan Savan.

Studenti bolnavi de singuratate

Astazi, francezii din cartier se uita la ritualurile romanilor ortodocsi „ca la masini straine sau ca la zoo”. Parintele explica: „In acesti ultimi ani, credinciosii ortodocsi au indraznit sa iasa la suprafata. Anul trecut, de Paste, prohodul la care se inconjoara biserica s-a facut aici, la Paris, prin cartier”.

„Oamenii se uitau cu o curiozitate adevarata, pentru ca e un lucru ciudat. Sa nu credeti ca nu aveau si ei cadelnita, vesminte, toate astea in Biserica Catolica. Dar oamenii s-au decrestinizat atat de tare, Biserica Catolica insasi a suferit acest „depouillement”, si oamenii au devenit complet rupti de religios”, povesteste „le pere Iulian”.

Biserica e menita sa primeasca orice suflet care-i bate la usa. Il cauta tot felul de oameni: prostituate, homosexuali, hoti. Locuitorii din cartier au vazut de toate.

Parintele Iulian se foieste in scaun si apasa pe cuvinte ca pe o suferinta: „In cinci ani de cand sunt aici am cunoscut cateva sute de studenti romani la marile scoli franceze”.

Parintele duhovnic pune diagnosticul: studentii romani la Paris sunt bolnavi de singuratate. „Din cauza dezradacinarii, a faptului ca nu au luat in seama dificultatile relationale. Sa vad floarea studentiei romanesti la Paris cu astfel de probleme, ca fait mal!”.

"Caut Dumnezeu pe internet"

Parintele Nistea e unul dintre cei mai prolifici webmasteri ortodocsi. Sute de oameni il cauta, fie la biserica din capitala Frantei, fie pe cele cincisprezece site-uri create.

A invatat limbajul internetului, la nivel de performanta, ca pe o limba straina. In 1996 era printre putinii internauti capabili sa realizeze un site de ortodoxie romaneasca, o premiera pe vremea aceea: „Pe prima mea pagina, nistea.com, am pus o pagina cu parintii duhovnicesti romani”. Mi-i arata intr-un tablou pe perete: Nicolae Steinhardt, Ilie Cleopa, Arsenie Boca.

In zece ani, odata cu infiintarea primei si singurei asociatii de webmasteri ortodocsi romani (www.ortodoxronet.org), parintele Iulian Nistea a contribuit la crearea altor 15 site-uri, cu buna vizibilitate in topul cautarilor pe internet.

integral in Evenimentul Zilei