Dupa 18 ani de la Revolutia romana din decembrie 1989, americanii au prilejul sa se reintalneasca - de data aceasta pe plan artistic - cu unul dintre cele mai cunoscute “produse” de export ale tarii noastre peste Ocean: familia Ceausescu.

Fostul dictator roman, Nicolae Ceausescu, si sotia lui, Elena, sunt doi vampiri ce bantuie visele eroinei principale din piesa “Waxing West” (Sa epilam spre vest) care a avut debutul la New York cu sprijinul Institutului Cultural Roman din metropola.

Piesa, scrisa de castigatoarea premiului UNITER in anul 2000, Saviana Stanescu, urmareste povestea Danielei Popescu, o cosmeticiana care paraseste Romania pentru o noua viata in America.

Incercarile ei de adaptare pe taramul fagaduintei sunt bantuite de fantomele celor doi dictatori, care-i transforma visele de realizare intr-un cosmar.

Potrivit scenaristei, povestea Danielei si a vampirilor care-o terorizeaza este o paralela cu istoria post-decembrista a Romaniei aflata sub spectrul regimului lui Ceausescu: “ este in esenta o piesa despre emigrare, despre o romanca ajunsa in America ce incearca sa scape de fantomele trecutului”, ne-a declarat Saviana Stanescu.

Cei doi fosti dictatori romani apar sub forma unor vampiri vodevilieni, imbracand povestea tragica a emigrarii intr-o nota comica si reflectand aceasta stare de a fi intre doua lumi, a afirmat Saviana Stanescu.

“Este o poveste in care cred, pentru ca este, intr-un fel, povestea emigrarii mele”, a declarat scenarista, care a ajuns la New York cu doar o saptamana inainte de atentatele din septembrie 2001 si de-atunci este puternic implicata in miscarea teatrala de pe Coasta de Est a Americii.

Muzica piesei “Sa epilam spre vest” este compusa de fostul clujean Lucian Ban, ajuns astazi unul cantaretii de jazz importanti din Statele Unite.

Pentru a sugera cat mai bine atmosfera din Romania, actorii americani au lucrat cu un antrenor de accente est-europene si au studiat carti despre istoria recenta a tarii noastre. “Ne-am uitat la materiale video, am citit carti despre istoria Romaniei, ne-am uitat la fotografii, am cautat pe Google.

Am cercetat pe Internet, ceea ce ne-a ajutat mult si am gasit acest lucru interesant caci istoria Romaniei este foarte consistenta”, a declarat Grant Neale, cel care-l interpreteaza pe Nicolae Ceausescu.

La sfarsitul lunii mai, piesa “Sa epilam spre vest” va ajunge si la Teatrul “Act” din Bucuresti, dupa care va fi jucata in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu. In acest moment se poarta discutii pentru realizarea unui film pornind de la piesa scrisa de Saviana Stanescu.