Oamenii de afaceri straini investesc din ce in ce mai mult in sectorul imobiliar romanesc, este concluzia unui studiu realizat de compania de consultanta DTZ Echinox. Desi se construiesc cladiri de birouri peste tot in Bucuresti, suntem in urma celorlalte capitale in privinta suprafetei totale.

La sfarsitul anului trecut, stocul de spatii din categoria A si B depasea 680.000 mp, fata de 2,56 milioane mp in Varsovia si 1,72 milioane mp in Budapesta.

Anul acesta, suprafata totala va creste pana la 930.000 mp, prin inaugurarea unor centre de afaceri ca Dorobanti Office Building, Baneasa Airport Tower, Victoria Park, Baneasa Business&Technology Park si Tower City International.Studiul DTZ Echinox arata ca piata romaneasca a atras in 2006 aproximativ 800 milioane euro - mai ales pe segmentul cladirilor de birouri, iar in 2007 sunt asteptate

tranzactii la un nivel mult mai mare. O buna parte a dezvoltarilor imobiliare se vor face, ca si anul trecut, in afara Bucurestiului. O alta concluzie a studiului citat este ca, in Romania, vor veni fondurile germane si americane de investitii, pe langa cele austriece si britanice, deja existente.

"Interesul investitorilor straini pentru piata imobiliara romaneasca a crescut mai ales ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", explica reprezentantii companiei de consultanta. Din acest punct de vedere, tara noastra este perceputa ca si celelalte tari din Europa Centrala si de Est, mai ales ca afacerile in acest domeniu se fac cu randamente comparabile.

Ne despart insa investitii de ordinul miliardelor de euro, cel putin fata de Polonia, care anul trecut a atras pe aceasta piata peste 4,6 miliarde de euro. "Vedetele" tranzactiilor au fost spatiile comerciale - malluri si hipermarketuri - care si la noi au avut o contributie semnificativa in atragerea investitiilor.

Analistii DTZ au remarcat interesul oamenilor de afaceri pentru dezvoltarile regionale, jumatate din aceasta suma fiind investita in afara Varsoviei. Profitabile au fost si pentru piata Rusiei plasamentele in spatii comerciale moderne, care au atras fonduri de 1,8 miliarde euro dintr-un total de 4 miliarde euro.

In schimb, tiparul dupa care s-au realizat investitiile in Ungaria a fost acelasi ca in Romania. Cladirile de birouri au fost de departe preferatele oamenilor de afaceri, iar totalul tranzactiilor de pe piata a atins nivelul de 766 milioane euro, usor mai scazut ca la noi.

Sume importante, de aproximativ 2 miliarde euro, a atras si Austria, la care se mai adauga alte 5 miliarde de euro de pe piata de capital si din partea fondurilor locale de investitii.

integral in Gandul