Premierul ucrainean prorus Viktor Ianukovici a anuntat ca doreste sa candideze la presedintie in cazul in care se va organiza alegeri anticipate.

Ianukovici, care se opune deciziei presedintelui Iuscenko de a dizolva parlamentul, a facut aceste declaratii intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Figaro, citata de AFP.

"Mai intai este necesara o revenire in plan legal, prin anularea decretului presedintelui", a declarat el. "Este posibil si un compromis politic. Sunt posibile atat alegeri anticipate parlamentare cat si prezidentiale - simultan", a precizat premierul.

Intrebat despre o eventuala candidatura a sa la alegerile prezidentiale anticipate, Ianukovic a spus fara ezitare: "Cu siguranta".

Viktor Iuscenko a respins, marti, ideea unor prezidentiale anticipate pentru iesirea din criza politica. Ianukovici, candidat la prezidentiale la sfarsitul lui 2004, a vazut cum "victoria" i-a fost anulata din cauza fraudelor, iar Iuscenko a preluat presedintia in urma asa-numitei "revolutii protocalii".

"Daca a corespunde principiilor occidentale inseamna sa actionezi in afara legii, atunci presedintele este prooccidental. Daca a fi prorus inseamna sa respecti Constitutia si suprematia legii, atunci Ianukovici este prorus", a spus Ianukovici, intrebat despre etichetele prorus-prooccidental.

Premierul de la kiev considera ca nu este ca nu este recomandata aderareaUcrainei la NATO, in conditiile in care "nu este sustinuta decat de 15 pana la 20 la suta din populatie". Acesta a dat insa asigurari ca fosta republica sovietica trebuie sa "se dezvolte in relatie cu UE, pentru a avea posibilitatea de a adera la blocul comuniar ".