La doar o ora si jumatate de New York, mergand spre Canada, pe valea raului Hudson se afla Academia Militara a Statelor Unite, faimoasa West Point. Cladiri vechi de 200 de ani, cu ziduri de piatra albe sau cenusii, dar si casute de lemn, viu colorate, in care locuiesc ofiterii si personalul civil, se afla raspandite pe aproape sapte hectare de dealuri, intr-o zona extem de pitoreasca.

Trei studenti romani studiaza, in prezent, la Academie Militara a Statelor Unite. Unul dintre ei, Ovidiu Iacob, a devenit o figura populara in randul cadetilor, dupa ce a fost declarat cel mai bun pugilist student din Statele Unite.

[c:2:s]Un cod vechi de 200 de ani

Infiintata in 1802, West Point este considerata cea mai prestigioasa scoala militara din lume. Un program academic si de antrenament extrem de competitiv, profesori dintre cei mai renumiti si rezultatele excelente au transformat institutia intr-o adevarata pepiniera pentru armata Statelor Unite, dar si pentru armatele altor tari.

Cadetii care studiaza aici sunt dedicati in intregime valorilor West Point, ale carei simboluri le gasesti peste tot in campus, inclusiv pe servetele, cutii de pizza sau cani de cafea.

Codul studentilor este incrustat de altfel in piatra pe una din aleile Academiei si rezuma filozofia celor care invata aici sa devina ofiteri de elita in armatele lumii: “Un cadet nu minte, nu insala, nu fura si nu ii tolereaza pe cei care fac aceste lucruri”.

Istoria Academiei se intinde pana in zilele Razboiului Revolutionar impotriva englezilor, cand generalul George Washington a declarat West Point drept “cea mai strategica pozitie din America”.

El i-a ordonat eroului polonez Tadeusz Kosciuszko, care luptase impotriva trupelor britanice, sa realizeze planurile complexului militar, in care au fost incluse ziduri de piatra, cazarmi si transee. In 1779, generalul Washington a transferat la West Point cartierul sau general, insitand asupra faptului ca aici se afla “cheia catre continent”.

Presedintele Thomas Jefferson a fost cel care a semnat, la 16 martie 1802, actul de nastere al Academiei Militare, vazuta initial ca o scoala de artilerie si de inginerie. De altfel, absolventii primelor promotii au fost cei care au contribuit in mare masura la constructia cailor ferate, a drumurilor si podurilor din Statele Unite.

[c:1:d]Ulterior, sub comanda colonelului Sylvanus Thayer, West Point s-a transformat intr-o institutie in care standardele academice si disciplina militara au devenit repere de baza pentru studenti.

Colonelul Thayer este recunsocut astazi drept “parintele Academiei Militare”.

West Point a fost scoala unde au studiat presedinti si generali ilustri din istoria Statelor Unite.

Incepand cu comandantii Razboiului Civil (Robert Lee, Ulysses Grant), cei din primul razboi mondial (John Pershing) sau ai celei de-a doua conflagratii mondiale (George Patton, Omar Bradley, Dwight Eisenhower) si ajungand la eroul “Furtunii in desert” (Norman Schwarzkopf), academia se lauda cu absolventi de elita.

Si astazi, West Point incearca sa mentina standarde inalte in trei domenii esentiale : intelectual, fizic si militar.

Pregatire draconica

Programa de invatamant a celor 900 de cadeti dintr-un an consta din 30 de cursuri de baza, care le asigura o cunoastere fundamentala a artelor si a stiintelor. Clasele sunt formate din 15 studenti, iar profesorii sunt atat civili cat si ofiteri activi. Dupa patru ani, fiecare cadet primeste o diploma universitara in domeniul stiintelor si gradul de sublocotenent in Armata.

Un program atletic si fizic riguros impune fiecarui cadet sa participe la activitati sportive (baseball, tenis, baschet, golf, hochei, rugby, polo pe apa), care-l pregatesc pentru cerintele dificile ale vietii militare. In primul an, de exemplu, fiecare student - indiferent ca e baiat sau fata - participa la cursurile de box, esentiale pentru auto-aparare.

Mai mult, in fiecare an, cadetul trebuie sa treaca un test cu obstacole in sala, iar de doua ori pe an este obligat sa parcurga un examen fizic riguros.

Pregatirea militara are loc inca din prima zi a cadetului la West Point. Daca in primul an, cadetii invata tehnici militare de baza, desfasurate in incinta Academiei, in al doilea an pregatirea se muta pe poligoanele din imprejurimile West Point unde studentii se antreneaza in unitati tactice formate din doar cativa oameni.

Urmatorii doi ani pana la absolvire, cadetii isi petrec verile servind in unitatile armatei americane din intreaga lume, unde se antreneaza in trupe de asalt sau de parasutism.

Tot mai multi studenti straini

In prezent, Academia Militara West Point pregateste aproximativ 4.000 de studenti din toate cele 50 de state americane, dar si din cateva tari straine. Fiecare an numara in jur de 900 de studenti, o diferenta enorma fata de prima promotie, la inceputul secolului al XIX-lea, cand au absolvit Academia doar... doi ofiteri.

Scoala unde au studiat generalii americani Eisenhower, Patton sau McArthur isi deschide astazi tot mai larg portile pentru studentii internationali. Comandantii West Point ii incurajeaza pe studentii straini sa aplice pentru admitere in randurile Academiei, promitandu-le transformarea in lideri profesionali si de caracter dedicati valorilor codului sau: Datoria, Onoarea si Tara.

Romania se numara, si in acest an, printre tarile carora li s-a cerut sa nominalizeze studenti pentru West Point, iar desemnarea celor admisi este asteptata in urmatoarele cateva saptamani. 158 de tari se bat pentru cele cateva zeci de locuri ale Academiei rezervate studentilor straini.