Smerenia Sa Basescu, la Manastiri. Oroare!

Presedintele Romaniei, in compania Sf. Pahomie, noul sau consilier pentru relatiile cu publicul larg si majoritar.

Inadmisibil! Caci, ne intrebam: intr-un stat parlamentar, care de la ’89 si intr-o Europa Unita care n-a voit a ne spune „nu“, asadar, ma-ntelegi!, ce are a face Romania noastra care o modernizam cu vitiile populiste ale unui sef de stat mai ortodox decit Teoctist? Aceasta-i intrebarea. Dar cine si de ce intreaba? Sa vedem.

Daca intrebarea si reprosul vin dintr-un suflet cucernic, ranit de atletismul monastic al presedintelui, atunci e, intr-adevar, de discutat. In cazul de fata, intrebarea vine insa de la persoane si organizatii care si-au retezat, de mult, dreptul de a suspina etic la capatiiul norodului.

Presedintele e certat pentru intrebuintarile nemiloase si lipsite de onestitate pe care le da maselor adunate la vreun hram. Asta ii ingrijoreaza generos pe cei ce se ocupa, altfel, zi si noapte cu tehnologia maselor plastice electorale.

Aceleasi televiziuni si ziare care stau 24 din 24 in creierul popular, si il spala, si il demonteaza, si iar il spala, se indigneaza de populismul manastiresc al lui Basescu. Aceleasi ziare si televiziuni, care pun la munca, prin rotatie, echipe de echipe de comentatori obiectivi anti-Basescu, tipa, acum, ca presedintele a iesit in aut.

Acelasi Dan Voiculescu care umbla insotit de o troica de televiziuni despre Dan Voiculescu e miniat ca anchetatul sau Traian Basescu umbla liber prin tara si „face campanie electorala in biserici“. Cu alte cuvinte, maestrii manipularii fierb de corectitudine si cer neamestecul in dreptul popular la liber discernamint.

Distanta cuviincioasa fata de cugetul norodului e o tema rapusa, in Romania, de la inceputul anilor ’90, prin insistentele uneori brutale, uneori perfide, intotdeauna grosolane ale grupului Iliescu. De atunci incoace, de la Iliescu citire la Geoana prelungire, PSD a folosit, de pilda, tema chiriasilor.

Cu acest gen de argument resentimentar si demagogic s-a intors PSD, mereu, catre un electorat pe care l-a purtat in lesa, sustinind, simultan, ca nu face propaganda electorala, ci justitie sociala. Adevaratul scandal de intoxicare politica in masa nu e minidiscursul de aluzie electorala al presedintelui Basescu, la canonizarea Sf. Pahomie.

Otrava care sluteste, minte si pune la treburi necugetate milioane de oameni e de gasit in proiectul de lege cu care a inceput logodna PNL - PSD. Proiectul care imbie cu locuinte de la stat pe chiriasii plecati din case nationalizate. Acest copil cu doua guri al acuplarii liberal-pesediste peteste cu un glas votul celor pe care ii insala cu cealalta voce.

Cine e mai necinstit si cine iese in fata poporului drapat intr-o minciuna cit un prapor: Basescu sau proaspetii ingrijorati de securitatea mentala a natiei, inainte de vot?

Cealalta idee nefericita pe care o strecoara noul val critic in palmaresul lui Basescu e concluzia nerostita ca a te „ intoarce la popor“ e, cumva, un lucru de rusine. Ca poporul e, oarecum, dar sesizabil, murdar, prost si natarau. Aici, partizanii democratiei de tinuta regulamentara au, daca nu dreptate, macar simturi la zi.

Intr-adevar, poporul pute un pic, transpira neinspirat prin tramvaie si face dezacorduri pina baga limba noastra cea frumoasa in spitalele noastre cele returnate mafiei de Nicolaescu. Asa e. Poporul nu e dragut si nici nu da bine printre portelanuri. Dar asta nu e o problema. Sau e numai pentru cine vrea sa faca din Romania un salon cu invitatie pe baza de snobism.

Asta e culmea! Mirlele abia iesite din sosetele nespalate ale Securitatii si miliardarii abia invatati cu rostul tacimurilor s-au subtiat si vor un popor de firma. Nu se poate. Democratia se face cu cine e de fata, nu se amina pina se intorc masele de la masteratul in eticheta.

Noua protipendada secreta fiere. Supararea vine dintr-o neintelegere uriasa. Un amar de sus-pusi si influenti si-au facut socoteala ca pot conta pe cumintenie muta si au dat de magnetism popular. Eroare. Basescu nu e Isarescu.