Legenda spune ca vineri, intr-un restaurant sofisticat din Piata Buzesti, s-au intalnit pe inserat trei crai de la Rasarit, Cozmin Gusa, Bogdan Olteanu si Viorel Hrebenciuc.

„Din intamplare”, confirma Cozmin Gusa. Legenda mai spune ca liberalul, social-democratul si intaiul „initiator” al Romaniei ar fi flecarit inocent despre candidatura lui Cozmin Gusa la presedintie, cu sustinere din partea PNL si PSD.

„Nu comentez”, a replicat Cozmin Gusa. Bizar insa, la o zi si-o noapte de la revederea intamplatoare a celor trei politicieni care aveau drum prin Piata Buzesti, Cozmin Gusa s-a autonominalizat in cursa prezidentiala.

Poate ca presa, asa cum mi-a reprosat ieri un politician de cariera, supraestimeaza combinatiile politice ale lui Viorel Hrebenciuc. La temelia celui de-al doilea cabinet Tariceanu sta insa si buna intelegere si cooperare din ultimii doi ani dintre Viorel Hrebenciuc si o anumita parte a PNL.

Chiar daca nu Cozmin Gusa va fi pana la sfarsit alesul opozitiei la Traian Basescu - el personal ar castiga cel mai mult din nominalizare - ideea candidatului unic se tot vantura prin discursurile politicienilor din coalitia antiprezidentiala.

Doar ieri au vorbit public despre acest subiect Dan Voiculescu si Corneliu Vadim Tudor, care s-a gandit, s-a razgandit si va vota suspendarea. Negocierile oficiale sau nu privind candidaturile la presedintie confirma ca principalii actori politici au fost infuriati de amenintarea cu demisia a sefului statului si ca au hotarat sa joace.

Confirmand statutul de presedinte jucator al lui Traian Basescu, motivatia Curtii Constitutionale nu a linistit deloc apele, ci, dimpotriva. Daca exista vreo sansa, o singura sansa, ca Traian Basescu sa piarda alegerile anticipate, atunci partidele antiprezidentiale sunt dispuse sa ridice manusa.

Asa cum arata calculele, constiinta majoritatii parlamentare - PNL, UDMR, PSD, PC si PRM - este antiprezidentiala. Pierderea alegerilor poate fi compensata de consolidarea puterii executive in cele trei luni cat Nicolae Vacaroiu va fi presedinte si consolata de scurtarea mandatului prezidential.

Daca PSD si PNL vad si partea plina a paharului, vad si avantajele anticipatelor: Traian Basescu nu va putea face in al doilea mandat mai mult decat in primul.

Intalnirea de vineri seara ne spune ca PSD si PNL nu au hotarat cum sa se angajeze in competitia pentru prezidentiale. Cozmin Gusa satisface mai degraba spiritul ludic al lui Viorel Hrebenciuc, dar, cu siguranta, nu poate corespunde planurilor unor partide care se pretind cat de cat serioase, chiar daca intentia este sa-l arunce in derizoriu pe Traian Basescu.

Ideea candidatului unic ramane inca pe masa doar si pentru singurul motiv ca partidele vor absenta practic de la confruntarea directa cu alegatorii. Prin mandatar, esecul poate fi mai putin usturator. Un asemenea scenariu este insa o ofensa adusa electoratului si probabil nu va fi iertata indiferent cine va fi persoana acestuia.

Sunt insa politicieni atat liberali, cat si social-democrati, care doresc sa se prezinte la prezidentiale daca se va ajunge acolo. Liberalii si-ar putea consolida identitatea, simplificata pana la caricatura de antipatia fata de Traian Basescu, iar PSD castiga experienta electorala pentru noua formula de conducere.