Daca va doriti sa traiti mai mult, trebuie sa incepeti sa lucrati intai la atitudine. Felul in care ganditi nu are impact numai asupra calitatii vietii dumneavoastra, dar si asupra duratei ei. Revista americana Forbes a pus pe hartie zece pasi pentru o viata mai lunga.

Regula numarul 1 - Nu dormi prea mult!

Cercetarile arata ca prea mult somn reduce durata de viata. Oamenii care dorm mai mult de opt ore au o rata mai mare a mortalitatii decat este normal. Nu trebuie sa jubileze insa nici petrecaretii care pierd noptile: cercetatorii sunt de parere ca cei care dorm mai putin de patru ore sunt supusi aceluiasi pericol. Se arata ca oamenii care dorm 6-7 ore pe noapte traiesc cel mai mult.

Regula numarul 2 - Fii optimist!

Cercetatorii de la Clinica Mayo, din Rochester, au descoperit ca in cazul optimistilor, scade cu 50% riscul unei morti timpurii, in comparatie cu pesimistii. Iata cum se explica acest lucru: cei care gandesc pozitiv sunt probabil mai putin stresati, mai bine pregatiti sa-si infrunte adversarii si, in consecinta, mai sanatosi.

S-a demonstrat ca optimistii au si tensiunea arteriala mai scazuta decat pesimistii, ceea ce are probabil legatura cu felul in care persoanele pozitive raspund la stres.

Regula numarul 3 - Fa mai mult sex!

S-a demonstrat ca sexul ne face sa ne mentinem mai sanatosi si asta creste longevitatea. Sexul ne scapa de stres, ne face mai fericiti si mai odihniti. Toti acesti factori micsoreaza tensiunea arteriala si ne feresc de atacuri si boli de inima. Un alt studiu arata ca, in cazul barbatilor, cu cat fac mai mult sex, cu atat au sanse mai mici sa se imbolnaveasca de cancer de prostata.

Regula numarul 4 - Ia-ti un animal!

Oamenii care au un animal, in special un caine, sunt mai putin stresati. In plus, se simt mai putin singuri si deprimati, rad mai mult si fac si miscare.

Regula numarul 5 - Fa un test VAP (anticolesterol)!

Se estimeaza ca aproximativ jumatate dintre cei care sufera de inima au un nivel al colesterolului normal, ceea ce ridica serioase semne de intrebare in privinta testelor traditionale care detesteaza colesterolul. Un test avansat este testul VAP, face anumite masuratori care nu sunt la indemna testelor traditionale. El detecteaza 90% din pacientii cu boli de inima.

Este foarte important deoarece coleterolul poate sa dispara cu medicamente si dieta.

Regula numarul 6 - Fii bogat!

In general, cele mai suferinde persoane sunt cele care sunt foarte sarace si nu au invatat carte. O explicatie posibila este faptul ca veniturile mari permit o alimentatie mai buna, case mai bune, zone mai sigure si servicii mediale de calitate. Asta nu inseamna daca esti mai bogat traiesti mai mult. Fiind director la o companie mare implica si un stres mai mare. Dar, potrivit stratisticilor, cei care au bani pot aspira la o viata mai lunga.

Regula numarul 7 - Lasa-te de fumat!

Este logic ca fumatul nu face bine nimanui, insa cei care renunta la tigari au sanse mai putine sa dezvolte forme mai putin agresive de cancer de prostata, fata de cei care nu au fumat niciodata.

Regula numarul 8 - Calmeaza-te!

Cei care sunt foarte stresati si nervosi au de trei ori mai multe sanse sa dezvolte boli de inima de tineri. Mai mult decat atat, pana la varsta de 55 de ani, risca de 6 ori mai mult sa sufere un atac de cord. O posibila explicatie a acestui fenomen ar fi legatura dintre suparare si tensiunea arteriala.

Regla numarul 9 - Ia antioxidanti!

Antioxidantii, substante speciale care se gasesc in mancaruri - de la scortisoara si cuisoare la afine si anghinare - neutralizeaza radicalii liberi, care ataca si ne imbatranesc celulele. Fara ei, organismul sufera de ateroscleroza, Alzheimer si cancer.

Regula numarul 10 - Casatoreste-te bine!

Este vorba de genetica. Aparent, genele longevitatii se mostenesc. Sfat pentru burlaci: daca aveti de ales intre doua femei, alegeti-o pe cea ai carei bunici traiesc. Desigur, asta nu va va face sa traiti mai mult, dar poate pe copii dumneavoastra, da.