Unda de soc de pe scena politica romaneasca a lovit din plin si institutiile statului. Asta in ciuda faptului ca inaltilor functionari ai statului nu le plac crizele politice sau schimbarile. Sensibili ca niste seismografe, ei paralizeaza atunci cand nisipurile incep sa se miste, pentru a invia la clarificarea ostilitatilor.

Multi dintre ei actioneaza doar daca au interese directe sau daca nu au incotro, daca le-o cere fisa postului. si atunci cand o fac, sunt mai catolici decat Papa.

Papa din joia suspendarii lui Basescu a fost Ministerul Internelor si Reformei Administrative, condus de liberalul Cristi David. Onorabilul minister a constatat ca Serviciul de Protectie si Paza a blocat centrul Capitalei si pentru aceasta "perturbare grava" trebuie musai aplicat "regimul sanctionator". si nu oricum, ci "intocmai" cum cere legea.

Ce facea sturlubatecul SPP de a ajuns sa fie tras de urechi de catre vajnicul Minister de Interne? Asigura paza presedintelui Basescu, care "participa la un miting neautorizat" in Piata Universitatii, sustin oamenii lui David, pana mai ieri ai lui Basescu.

Ministerul de Interne "isi exprima regretul" pentru neplacerile cauzate bucurestenilor de catre colegii lor sepepisti si promite ca "responsabilii" vor plati. Colegii, insa, isi faceau datoria, fiindca raspund cu capul de viata presedintelui. Vinovatul de serviciu este tot Traian Basescu, pentru decizia de a face o baie de multime in ziua suspendarii.

Nu de alta, daca l-a excomunicat Parlamentul, de ce sa n-o faca si Politia, fie si indirect?

In ultimii 17 ani, SPP a facut nenumarate ispravi de acest gen, fara sa-i pese ca-i trage pe romani pe dreapta ca sa-si apere "obiectivele". Iar Politia a tacut chitic, daca nu a dat chiar o mana de ajutor, precum la celebra plantare de panselute din Piata Universitatii.

E foarte bine ca, pe 19 aprilie 2007, in ziua suspendarii presedintelui Romaniei, politistii au redescoperit legea si-i aplica litera si spiritul, prompt si cu exces de zel. E si mai bine ca oamenii legii ajung sa le ceara scuze bucurestenilor pentru disconfortul sau neplacerile cauzate de misiunea SPP in slujba presedintelui.

Vom crede in bunele lor intentii daca politistii vor fi la fel de catolici in fiecare zi, cu toti romanii, indiferent de culoare politica. In caz contrar, vom trage concluzia ca Ministerul Administratiei si Internelor fie a raspuns unei sugestii sau comenzi politice, fie a incercat sa se faca placut noii puteri.

Mai ales ca junele David inca nu a apucat sa faca schimbari la Interne si lucreaza cu oamenii lui Blaga, care au fost, cu putine exceptii, si ai lui Saniuta, Rus, Dudu Ionescu, Dejeu, Taracila & Comp.

Tocmai acest gen de raspuns la presiunea politica este cel care se resimte in ministere si in toate institutiile statului. In urmatoarele luni este de prevazut ca acestea vor fi ezitante in a-si face datoria, de teama ca actiunile lor nu vor fi pe placul beligerantilor politici.

Suntem intr-un stat de drept, in care puterile, separate cel putin teoretic, functioneaza, chiar daca una dintre ele este in criza. Practic, cutremurul politic reduce pana la incremenire eficienta altor puteri decat cea politica, dar si eficienta institutiilor vitale ale statului. Asta daca aceeasi putere politica nu le atrage intr-un joc periculos si pagubos pentru noi toti.

Aceste puteri inca n-au invatat sa traiasca pe picioarele lor, ignorand semnalele sau comenzile politice. Sau, chiar daca merg, picioarele lor sunt de lut.