Readucerea lui Traian Basescu, prin vot, in fruntea statului nu va adjudeca un triumf personal. Miza e mult mai mare.

Atit de mare, incit adversarii lui Basescu tin sa prezinte conflictul in regim de delincventa personala. Insa faimoasa fire asimetrica a lui Basescu e un detaliu incomod si neobisnuit. Atit. In rest, Basescu e perfect coerent. N-a demisionat dupa 5 minute, pentru ca a observat, tardiv, ce regulament de joc pervers il asteapta. Basescu nu a devenit geamanul razgindirii lui Tarigeoana.

Diferenta: Tariceanu a facut bine cind si-a anuntat demisia si rau cind a retras-o, Basescu a facut rau cind si-a anuntat demisia si bine cind a retras-o. 5 minute nu conteaza, 30 de zile trec, 18 ani au fost de-ajuns, viitorul e mult mai insemnat.

„Cazul Basescu“ e titlul dosarului in care se afla toate problemele de viitor ale Romaniei. Daca nu va fi blocat procedural sau spulberat prin acte de violenta, referendumul va decide intre cele doua traiectorii posibile ale societatii romanesti.

In varianta Basescu, Romania va pastra sansa minima de a se echilibra reducind modelul de conducere autoritara in grup conspirativ camuflat de institutii formale (capitalism, parlamentarism, presa, justitie - aflate fie in proprietatea, fie sub controlul unui nucleu oligarhic). Acest grup de control a dus la bun sfirsit suspendarea presedintelui Basescu.

Nu a persoanei, ci a functiei politice de baza care se exercita prin Basescu: primul om de stat care a lipsit patronatul politic, mediatic si economic de complicitatea statului.

Suspendarea presedintelui e un drept parlamentar, dar, tot in materie de drept, ea a strivit opinia clara a Curtii Constitutionale, institutia care garanteaza existenta regimului de drept in Romania. Cu alte cuvinte, suspendind competenta Curtii Constitutionale, suspendarea lui Basescu a pus bazele viitorului regim extralegal al statului roman.

Ce inseamna asta? Ceva mai grav decit starea de „anomie“, cuvintul prin care juristii descriu distrugerea normelor, in starile de anarhie sau in linistea codrului. Regimul extralegal spre care tinde nucleul oligarhic presupune abuzul, cu pastrarea formala a institutiilor.

Furtul, in prezenta lesinata a magistratilor, campania vicioasa, in prezenta aservita a presei, avantajul permanent, in prezenta unei economii de competitie trucata. Coada perpetua la drepturi care se dau peste rind. Acesta e paradisul democratic ce va fi inaugurat agresiv, in cazul indepartarii lui Basescu prin referendum sau prin alte mijloace.

Referendumul nu e o partida de sectarism care trebuie sa confirme cultul basescian. Referendumul trebuie gindit, de eroul principal, de Partidul Democrat si de alegatori, ca punct de plecare intr-o desfasurare de lunga durata. Caci, cistigind la vot, Traian Basescu va reintilni peisajul din care a plecat.

Acolo il asteapta, arcuiti sub paravan democratic, aceiasi 322 si faimoasa lor vointa libera livrata prin mobil, in plic sau prin conductele Rompetrol. Coalitia pentru un Parlament Furat nu va disparea dupa victoria lui Basescu. Prin urmare, referendumul si cei doi ani de mandat ce vor urma trebuie coordonati cu un plan politic mai larg.

Efortul principal trebuie sa vizeze alegerile europene, locale si generale ce vin si pot ciopirti monstruozitatea majoritara in Parlament. Acest plan tactic presupune colaborarea. Chestiunea tine direct de Partidul Democrat, un partid puternic, marcat in acest moment (trecator) de psihologia martiriului.

PD pare sa subestimeze obligatiile pragmatismului politic si da intiietate eroismului solitar. O apropiere treptata de PLD, un partid inca mic, dar vizibil, poate largi gama de optiuni. Alegatorii pro-democratici romani nu sint tocmai indragostiti de ideea partidului monolitic si se simt atrasi de aliante.

Exista, de altfel, un public urban, tinar, autor al propriului succes, care asteapta un semnal de recunoastere, si de la Traian Basescu, si de la PD. Un SMS ar fi bun, dat fiind ca vorbim de oamenii care, la 25-30 de ani, imping Romania spre competenta si tehnologie. O coalitie moderna si supla ar fi si mai buna. Deocamdata: reconfirmarea lui Basescu.

Cit mai curind: reconstructia prin inteligenta politica. Adversarul e puternic, dar vechi, usor senil si din ce in ce mai depasit de timpuri.