Festivalul de Film Tribeca, infiintat de Robert de Niro, Jane Rosenthal si Craig Hatkoff, incepe miercuri la New York si va prezenta, timp de 12 zile, mai mult de 200 de productii artistice si documentare din aproape 50 de tari.

Pentru editia din acest an a Festivalului de Film Tribeca au fost propuse 4.550 de filme, din care juriul a selectat 157 de pelicule artistice si 88 de scurt-metraje. Intre productiile selectionate, cinefilii vor putea viziona 73 de premiere mondiale, 28 de premiere pentru continentul nord-american, 19 premiere pentru Statele Unite si 21 de premiere pentru New York.

Filmele alese de juriul editiei a sasea provin din 47 de tari, intre care Olanda, Pakistan, Argentina, Armenia, Cuba, Ungaria, Spania, Liban, Mali si Serbia. Romania nu are inscrisa nici o productie in editia din acest an. Premii in valoare de 273.000 de dolari vor fi oferite intr-o competitie in care sunt inscrise 18 filme artistice si 16 documentare.

Printre momentele cele mai asteptate ale editiei din 2007 se numara prezenta fostului vicepresedinte american, Al Gore, la ceremonia de deschidere unde va introduce sapte scurt-metraje ale campaniei SOS (initiativa din spatele concertelor Live Earth ce vor avea loc pe 7 iulie), dar si premiera americana a partii a treia din seria "Omul Paianjen".

Interpretii principali, Tobey Maguire si Kirsten Dunst, vor fi prezenti in seara premierei in Tribeca, iar filmul va rula simultan in toate cele cinci cartiere din New York, accesul publicului fiind gratuit.

Festivalul de Film Tribeca include anul acesta mai multe sectiuni, printre care "Religie si Spiritualitate", "Probleme ale femeilor", "Actori in spatele camerei", "Razboi" sau "Politica". Marlon Brando va fi omagiat intr-o seara speciala, in timp ce fanii filmului "Dirty Dancing" vor putea participa la o proiectie in aer liber a peliculei realizata in urma cu exact 20 de ani.

Festivalul de Film Tribeca a fost creat la cateva luni de la atentatele de la World Trade Center pentru a ajuta la revigorarea economica si culturala a zonei de sud din Manhattan, direct afectata de atacurile teroriste.

In cele cinci editii desfasurate pana in prezent, Festivalul Tribeca a devenit o carte de vizita a orasului New York, proiectiile de filme fiind completate de concerte, spectacole de strada si expozitii. Peste un milion si jumatate de cinefili au participat la festival pana in acest an, generand venituri de 325 de milioane de dolari pentru economia metropolei americane.