Hotararea parlamentului privind obiectul si data referendumului pentru demiterea presedintelui, adoptata marti, contravine normelor europene in materie de referendum. Comisia Europeana pentru democratie prin lege de la Venetia a promovat in noiembrie 2006, ca urmare a Recomandarii 1704/2005 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, un ghid de buna practica pentru referendum.

Consiliul a stabilit ca este nevoie de un ghid in conditiile in care referendumurile pot fi utilizate ca instrumente pentru a submina legalitatea sau legitimitatea unor institutii reprezentative. Comisia de la Venetia a fost consultata de Romania cu privire la proiectul de lege privind minoritatile nationale.

Conditiile referendumului: prin lege si controlate constitutional

In ghidul de buna practica al Comisiei de la Venetia se prevede explicit ca, exceptand normele tehnice si de detaliu, regulile privind referendumul trebuie sa aiba rang de lege. Ca acestea nu ar trebui sa fie modificate cu cel putin un an inaintea referendumului. Ca trebuie sa fie in acord cu Constitutia si supuse aceluiasi control judiciar ca toate celelalte legi.

Parlamentul a schimbat conditiile referendumului cu cateva zile inainte de sustinerea acestuia si si-a acordat dreptul exclusiv de a decide asupra procedurii de urmat in cazul invalidarii, printr-o hotarare si nu prin lege, ce nu poate fi supusa controlului constitutional.

Neutralitatea autoritatilor si a media

„Iluminarea prin discutii” este cruciala pentru ameliorarea procesului decizional intr-un referendum, stabilesc stiintele politice. Informarea cetatenilor asupra temei si consecintelor referendumului face si obiectul Ghidului. Cuvantul-cheie este „neutralitatea”, a autoritatilor si a media.

Posturile publice sunt chemate sa asigure reprezentare egala partizanilor si oponentilor temei suspuse referendumului, atat in emisiunile dedicate, cat si in cele informative. Ceea ce stabilise deja si Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Prin aceeasi hotarare insa, parlamentul a intervenit peste CNA si a hotarat ca repartizarea si monitorizarea timpilor de antena revine unei comisii parlamentare, dominata de politicieni.

Ghidul insista si asupra modului in care este formulata intrebarea: clar, fara echivoc si fara sugerarea raspunsului. Comisia de la Venetia sugereaza, intr-o recomandare facuta Consiliului Europei, ca intrebarea sa nu contina numele unei persoane. Or, parlamentul a personalizat intrebarea incluzand numele lui Traian Basescu.

Comisia recomanda ca procesul referendumului, nu numai votul in sine, ci si organizarea lui, sa fie supravegheat de o autoritate independenta. In Romania aceasta ar fi Autoritatea electorala permanenta, care nu are nici macar un regulament de functionare.

Romania, bolnavul Europei

Ignorarea acestor norme de buna practica stabilite de Comisia de la Venetia nu atrage asupra Romaniei sanctiuni. Dar, potrivit politologului Cristian Parvulescu, arata ca nu suntem o democratie europeana: „Romania a devenit bolnavul Europei.

Parlamentarismul exacerbat nu este o forma de protectie a libertatilor cetateanului, ca intr-o democratie autentica, ci duce la practici care incalca libertatile cetateanului”.

Articol integral in Ev. Zilei