Cele mai multe fraude sunt comise de conducere. Aceasta este una din constatarile studiului privind profilul contravenientului realizat de KPMG. Potrivit acestuia, contravenientul tipic este barbat, avand varsta cuprinsa intre 36 si 55 de ani si, de obicei, lucreaza in departamentul financiar.

“Mai mult de 60% dintre faptasi sunt membri ai conducerii la cel mai inalt nivel.

Managerii au acces la informatii confidentiale si datorita pozitiei lor este mai usor pentru ei sa evite controalele interne si sa cauzeze per total pagube mai mari companiei”, sustine Jimmy Helm, sef al departamentului pentru investigarea cazurilor de frauda de la KPMG pentru Europa Centrala si de Est.

Faptasii exploateaza in primul rand controalele interne inadecvate, fiind motivati sa comita frauda de dorinta de bani si existenta oportunitatilor. Cand incep sa profite de pe urma activitatilor ilegale, acestia au o vechime de cel putin sase ani in societatea respectiva.

Dupa cum arata studiul, in 91% din cazurile investigate, contravenientii comit mai multe infractiuni inainte de a fi descoperiti. Faptele sunt aproape intotdeauna comise pe o perioada lunga de timp: in 76% din cazuri, faptele comise au o istorie mai veche de sase luni, iar in 33% din cazuri, acestea au inceput de cel putin trei ani.

In majoritatea cazurilor, faptasii exploateaza slabele controale interne. In aceste cazuri nu este surprinzator ca fraudele sunt descoperite de obicei prin informari anonime, foarte rar iesind la lumina prin controalele interne.

In cadrul studiului au fost examinate 360 de cazuri reale care au fost incredintate departamentului juridic pentru investigarea fraudei din cadrul KPMG pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Firmele intervievate in cadrul acestui studiu nu au fost selectionate in mod aleatoriu.