"Azi nu mai poti sa cumperi cu cateva zeci de mii de euro nici macar o garsoniera si atunci e normal sa apara asemenea solutii", a mai explicat seful IBR.

Metoda este folosita pe scara larga si in alte state (Marea Britanie, de pilda), fiind introdusa pentru prima oara in Japonia, in urma cu 20 de ani.

"Tentatia unor asemenea produse este mare, bancile vanzand cu siguranta multe credite fara sa isi faca o problema din gradul de indatorare de pilda, iar clientii reusind sa achite cu rate foarte mici o casa pe care altfel poate ca nu si-ar fi permis-o", explica seful unei banci comerciale. Oricum, asteptarile bancherilor sunt orientate spre un boom al retailului in urmatorii ani.

"Avand in vedere intermedierea si bancarizarea redusa din Romania, e de asteptat ca in urmatorii doi-trei ani sa asistam la o crestere accelerata a activitatii de retail, iar estimarile anterioare vor fi depasite odata cu aparitia unor noi operatori europeni","a mai spus Rares.

Presedintele IBR a mai afirmat ca se asteapta ca anul acesta sa intre pe piata romaneasca"inca 30-40 de noi institutii de creditare, in conditiile in care "in Ungaria, dupa aderare, au intrat 240 de noi jucatori financiar-bancari".

Integral in Gandul