Aproximativ 10.000 de romani au invadat litoralul bulgaresc in mini-vacanta de 1 Mai, in timp ce jumatate din hotelurile de pe litoralul romanesc sunt inchise, semn al unui sector aflat inca in convalescenta, comenteaza AFP.

Desi 1 Mai semnifica debutul sezonului estival, cei mai multi dintre hotelierii romani vor deschide abia in iunie. „Este un cerc vicios, patronii hotelurile isi fac propriile calcule si nu-si permit sa riste. De ce bulgarii au profit si noi nu?”, se intreaba Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Agentiilor de Turism.

Exodul turistilor romani spre tara vecina a inceput in 2005 si va atinge un varf in 2007, ca urmare a simplificarii formalitatilor de la frontiera dupa aderarea celor doua tari in UE.

Primii turisti romani, care au sosit la Albena si-au exprimat surprinderea fata de conditiile oferite: „ O suta de euro pentru un sejur de trei zile intr-un hotel de patru stele. In Romania ar fi fost mult mai scump”, exclama o tanara.

Potrivit ofertelor anuntate de agentiile din Romania, un turist trebuie sa cheltuie de trei ori mai mult pentru un sejur similar la Mamaia, considerata perla litoralului romanesc.

Ceea ce atrage turistii romani in Bulgaria este raportul pret-calitate. ANAT estimeaza ca in acest an, aproximativ 300.000 de romani vor alege sa-si petreaca vacanta in Bulgaria.

In Romania se asteapta 1,2 milioane de turisti in acest an, dintre care doar 100.000 straini. In Bulgaria raportul este invers, 90% dintre turisti fiind straini.