Primul avion care functioneaza cu biocombustibil va zbura incepand de anul viitor. Acesta este un pas important al companiilor aeriene care vor reduce atat consumul de ulei, cat si emisia de dioxid de carbon.

Potrivit The Times, compania aeriana Virgin Atlantic a anuntat ca unul dintre aeronavele sale Boeing 747 va demonstra ca avioanele pot zbura cu biocombustibil. Proiectul, in care sunt implicate Boeing si fabricantul de motoare General Electric, intentioneaza sa lanseze in 2008 primul jumbo jet “verde”.

Virgin Atlantic spera ca aeronava sa fie folosita pentru transporturi comerciale peste cinci ani. Aceasta sursa de energie alternativa va ajuta la reducerea semnificativa a emisiei de dioxid de carbon.

Compania aeriana si partenerii sai testeaza pana la 8 biocombustibili sa vada care este mai eficient la inaltime. Ethanol-ul, care tinde din ce in ce mai mult sa inlocuiasca benzina pentru autoturisme, a fost respins, pentru ca nu arde bine la altitudini mari.

In prezent, avioanele contribuie in proportie de 2-3% la schimbarile climatice, dar gradul de poluare creste o data cu extinderea zborurilor.

Industria aviatica incearca sa lanseze avioane mai usoare si motoare mai noi care sa imbunatateasca eficienta carburantului, dar biocombustibilii pot elinima pentru totdeauna dependenta de ulei.

Ideea de a inlocui benzina cu biocombustibil este o tendinta importanta in industria de automobile. Ford a anuntat anul trecut un proiect de un miliard de lire pentru adaptarea mai multor vehicule de-ale sale la acesti noi carburanti.