Un proiect de directiva trece sub „umbrela“ penala contrafacerea produselor pentru profit, insa nu include in aceeasi categorie pe cei care trag muzica sau filme de pe net in interes personal. Parlamentul European a votat un proiect de directiva foarte dur la adresa celor care se ocupa de contrafacerea produselor cu scopul de a face profit.

Astfel, daca, pina in prezent, tendinta europeana era ca faptele de acest tip sa fie tratate sub aspectul civil, acum, legislatia se va concentra pe partea penala.

Cu toate acestea, Parlamentul European spune ca cei care descarca de pe Internet, spre exemplu, filme sau muzica pentru uz personal se vor bucura de mai putina „atentie“ decit pina acum, autoritatile fiind mai degraba interesate de „pestii cei mari“, retelele de crima organizata.

Astfel, parlamentarii europeni au decis ca sanctiunile penale vor trebui aplicate doar pentru incalcari deliberate in scopul obtinerii unor avantaje comerciale. Pirateria comisa de utilizatorii particulari pentru scopuri personale, non-profit, a fost scoasa de sub „umbrela“ penala.

Italianul Nicola Zingaretti (PES), initiatorul proiectului, spune ca, in ultimii zece ani, volumul produselor contrafacute a crescut cu 1.600%, ceea ce a dus la pierderea a 125.000 de locuri de munca. Pentru a intra in vigoare, aceasta directiva trebuie sa fie aprobata de Comisia Europeana si de Consiliul de ministri UE.

BSA: UE va deveni un „paradis al pirateriei“

Noua directiva dezavantajeaza protejarea proprietatii intelectuale si ar putea incuraja transformarea Uniunii Europene intr-un „paradis al pirateriei“, apreciaza Business Software Alliance (BSA), organizatie care reprezinta interesele marilor producatori de software si hardware, printre membrii sai numarindu-se „greii“ precum Microsoft, Adobe, IBM, Dell sau Cisco.

Integral in Cotidianul