Murphy este primul semifinalist al editiei 2007 dupa o ultima sesiune senzationala in fata lui Matthew Stevens. Condus cu 12-7, Murphy a castigat sase jocuri consecutive, si ramane in cursa pentru al doilea trofeu al carierei la Crucible. Pe primul l-a obtinut in 2005, dupa ce a trecut in finala tot de Stevens.

Dupa o prima sesiune echilibrata, incheiata nedecis, 4-4, Stevens a castigat clar sesiunea a doua, ducand scorul general la 11-5 si avand nevoie doar de doua jocuri pentru a-si lua revansa in urma finalei pierdute in 2005.

In sesiunea a treia, Murphy a castigat primele doua jocuri si l-a pierdut pe al treilea, moment in care orice greseala a englezului ar fi insemnat eliminarea.

Erorile au aparut de ambele parti, dar mai multe de partea galezului Matthew Stevens, iar Murphy si-a inceput revenirea. Niciunul dintre cei doi jucatori n-a reusit un break mai mare de 70 de puncte, dar Murphy a controlat partida si si-a asigurat calificarea, in timp ce Stevens, dublu finalist la Crucible, rateaza ocazia de a-si apropia primul titlu de campion mondial din cariera.

Ronnie O'Sullivan a parasit competitia in faza sferturilor de finala. Condus dupa primele doua sesiuni cu 11-5 de John Higgins, Ronnie a revenit in cea de-a treia pana la 12-9, dar a trebuit sa se recunoasca invins.

Tablou sferturi de finala

Anthony Hamilton - Stephen Maguire 7-13

John Higgins - Ronnie O'Sullivan 13-9

Matthew Stevens - Shaun Murphy 12-13

Mark Selby - Allister Carter 13-12