Impactul electoral al mititelului sfaraind sagalnic pe gratarul social-democrat de campanie nu a fost inca suficient studiat. Atractia exercitata de mititel asupra fomistilor, a plimbaretilor duminicali, a smecherilor si simpatizantilor cu tricou rosu este cuantificabila, se vede, se numara si se introduce in computerul de partid.

Ceea ce lipseste din analiza este capacitatea transformarii lui in vot. Relatia mititel-urna este inca un mister. Nu e clar daca acolo, in adancurile de pefele ale urnei, mititelul devine vot si, mai ales, ce fel de

vot. Nu e clar nici macar daca mititelul genereaza energia creatoare necesara deplasarii spre sectia de vot. Daca actiunea lui asupra simtului civic este pozitiva sau din contra. Cu alte cuvinte, valentele electorale ale mititelului sunt practic necunoscute. Nu au fost niciodata demonstrate stiintific. Se merge inca pe bajbaite, la plesneala.

Acesta este motivul pentru care operatiunea de distributie a mititelului se reia haotic la fiecare ciclu electoral. Cei 10.000 de mitingisti ademeniti cu sloganul "un mititel gratis pentru fiecare" s-au dovedit complet insensibili la mesajul ideologic si electoral. Pentru ca Geoana sa poata vorbi, a trebuit sa se dea comanda: "Opriti gratarele!".

Acesta este cel mai bun indiciu ca scopul mitingului a fost ratat, mititelul intorcandu-se perfid impotriva initiatorilor.

Fenomenul se poate repeta si cu alte mijloace traditionale de manipulare a electoratului sau de falsificare a rezultatelor alegerilor/referendumului. Cum pentru coalitia antiprezidentiala miza referendumului este slaba prezenta la vot, se apeleaza la mai vechile tertipuri pesediste.

Daca in 2003, la referendumul PSD pentru Constitutie, s-a scos din dotare, ca la razboi, tot ce se deplasa pe patru roti, daca s-au organizat sectii in gari, la colt de strada, in supermarketuri, ca sa nu mai discutam de strainatate, unde doar in avion nu s-a votat, acum operatiunea se desfasoara in sens invers.

Sub pretextul ca nu stie cati romani sunt plecati din tara si ca nu are timp, Adrian Cioroianu refuza sa organizeze sectii de votare in zonele favorabile lui Basescu. Calculul e simplu: cele 181 de sectii anuntate pentru europarlamentare s-au injumatatit, iar din cele aproximativ 1,2 milioane de romani de peste granita vor apuca sa voteze putin peste 140.000.

Calculul a fost facut de MAE intr-o analiza de "uz intern". In plus, asa cum atrage atentia societatea civila, se incurajeaza votul "multiplu" si se pun bete in roate acreditarii observatorilor independenti. Strategia este grosiera si toate aceste practici dau senzatia ca la guvernare a revenit PSD, cu tot alaiul de manipulari.

Ingrijorarea ONG-urilor, care semnaleaza incalcarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, a standardelor internationale in ce priveste corectitudinea referendumurilor, este justificata de ceea ce se intampla in realitate. Autoritatile sunt imune. Ba mai rau, Crin Antonescu, specializat in lupta cu societatea civila, improasca invective.

Dupa cum se vede, partidele din coalitia antiprezidentiala au mult mai multe in comun decat parea la prima vedere. Strategia de declansare a absenteismului este tot mai activa pe zi ce trece, dar, ca si in cazul mititeilor, ea s-ar putea intoarce impotriva creatorilor. Cel putin asa spun sondajele de opinie.