S-a scurs aproape jumatate din luna referendumului iar autorii acestuia se arata din ce in ce mai dezinteresati de mobilizarea electoratului. Ai zice ca, de fapt, nu participarea ii intereseaza si nici rezultatul - ci doar felul in care l-ar putea interpreta, respectiv modul de intrebuintare in folosul crizei.

Una din variante a fost expusa de dl Lucian Bolcas, vicepresedintele PRM si al Camerei Deputatilor: "termenul de suspendare a presedintelui nu exista deci presedintele ramane in continuare suspendat iar referendumul, in acceptiunea actualei legi, nu poate fi reluat". Foarte interesanta interpretare.

Fiindca nici Constitutia, nici legea referendumului nu se incheie cum vrem noi, cei 322, adaugam ce final dorim. In felul acesta putem sa rescriem toate legile si toate textele. Ce mai conteaza ce se voteaza? Criza primeaza. Ultimul sondaj IMAS, desi nu surprinde decat partial (15%) reactiile de dupa suspendarea presedintelui, contrazice total planurile autorilor crizei.

Cum era de asteptat, din momentul in care a devenit victima, dl Basescu a inceput sa recupereze procentele pierdute la poalele dnei Udrea astfel ca si-a imbunatatit procentul de incredere (49%) marind distanta dintre primul loc si urmatoarele (Becali 36%, Stolojan 31%, Geoana 22%).

In cazul alegerilor prezidentiale anticipate, tendinta este si mai clara - Basescu 42%, Becali 14% si Geoana 6% - dar si mai alarmanta.

Cum presedintele a declarat ca daca pierde referendumul se retrage din politica si nu mai candideaza intrucat "inseamna ca romanii vor sa lase lucrurile asa cum sunt", ar reiesi ca Palatul Cotroceni risca sa intre in colectia de palate a lui Becali, alaturi de cel deja poleit cu aur, de la sosea.

Sigur ca, avand in vedere razgandirea dlui Basescu in privinta demisiei in cinci minute (abia acum se vede ce periculos era un razboi de trei luni), nimeni nu are motive sa creada (cel putin pana acum) nici in pierderea referendumului si nici in retragerea dlui Basescu la manastire.

La partide situatia e si mai proasta pentru autorii suspendarii iar cel mai afectat este PSD care a coborat sub pragul psihologic de 20% si a ajuns la pragul psihiatric de 17% - adica la jumatate din ce-a avut. Dl Geoana se dovedeste un adevarat element radioactiv: are o perioada de injumatatire mai rapida decat strontiul dar egala cu injumatatirea propriei culturi.

Urmarea e ca vrea sa modifice nu numai legile ci si datele: "ce va urma pe 20 mai? Nu vreau sa ma gandesc la o analogie istorica - 20 mai e ziua de nastere a lui Hitler". Dl Geoana n-are noroc nici la analogii (ziua lui Hitler e pe 20 aprilie) si nici la istorie dar exceleaza la amnezii istorice.