Dorinta ministrului de Externe Adrian Cioroianu este ca „MAE sa nu fie implicat in campania electorala personala a niciunui cetatean roman, fie el parlamentar, ministru, presedinte - fost, prezent sau suspendat”, potrivit unei scrisori deschise adresate vineri de seful diplomatiei romane lui lui Traian Basescu.

Scrisoarea vine ca raspuns dupa ce Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al presedintelui suspendat, a adresat joi ministerului o cerere sa informeze Ambasada romana la Madrid si autoritatile spaniole „in vederea acordarii sprijinului necesar pentru buna desfasurare a vizitei” pe care Basescu o efectueaza sambata la Madrid si Castellon.

In scrisoarea sa, Cioroianu spune ca „eram rugat sa anunt Ambasada Romaniei la Madrid - si, prin aceasta, autoritatilor spaniole - asupra detaliilor pe care aceasta vizita le presupune: cerere de survol, conditii de protocol si securitate etc.” Ministrul precizeaza ca a vorbit deja cu ambasadoarea Maria Ligor „asigurandu-ma ca oficiul nostru face ceea ce trebuie in vederea acestei vizite”.

Cioroianu afirma ca a dat curs cererii din doua motive. Primul este ca „fac ceea ce trebuie sa faca ministrul si Ministerul Afacerilor Externe in cazul deplasarii oricaror sefi ai statului roman, sefi sau actuali”.

Al doilea motiv mentionat este ca „daca au fost oameni, in jurul Dvs., care au luat in calcul un eventual refuz al ministerului pe care il conduc (si, prin aceasta, eventuala „obstructionare a campaniei” Dvs.), am vrut sa fie limpede” Ministerul nu face o politica partizana.

Dar Cioroianu insista ca nu vrea sa implice ministerul in campania electorala si isi exprima surprinderea ca adresa primita a fost trimisa de Valeriu Turcan in calitate de „purtator de cuvant al campaniei presedintelui Basescu”.

„Daca deplasarea Dvs. In Spania ar fi avut drept scop promovarea unor valori, produse sau idei nationale, as fi fost convins ca, ajutandu-va, fac un serviciu tarii”, mai afirma Cioroianu.

In replica, Turcan a transmis presei, „pentru buna si corecta informare a opiniei publice:, o copie a adresei catre MAE, care „respecta obligatiile presedintelui ales in ce priveste deplasarile in strainatate. El afirma in mesajul catre presa ca „fata de continutul adresei, reactia domnului ministru Cioroianu pare incoerenta si este greu de explicat”.