Comisia Europeana ar putea sanctiona Romania, daca estimarile cuprinse in progonoza de primavara a CE se vor adeveri, a declarat Joaquin Almunia, comisarul pentru buget, transmite NewsIn. In prognoza de primavara, publicata de CE pe 7 mai, se arata ca deficitul bugetar al tarii noastre ar putea depasi nivelul de 3% din PIB.

Prognoza bianuala estimeaza ca deficitul bugetar ar putea depasi limita de 3% din PIB in 2007 si 2008. Totusi, oficialii romani prognozeaza un deficit bugetar de 2,8% in acest an. Daca se adevereste varianta Comisiei Europene, atunci organismul european ar putea declansa procedura de deficit excesiv impotriva tarii noastre.

Aceasta procedura este declansata impotriva oricarei tari ce are un deficit bugetar mai mare de 3%, plafonul maxim admis in UE.

"Romania, care a avut un deficit bugetar de 1,9% in 2006, va avea un deficit bugetar excesiv in 2007 si 2008, potrivit estimarilor noastre. Consecintele acestor previziuni sunt destul de clare", a spus Almunia.

Procedura de deficit excesiv

Ce inseamna procedura de deficit excesiv? In esenta, ea se poate traduce in doua variante. In cazul in care statele care depasesc pragul de 3% fac parte din zona euro, atunci ele pot fi amendate. Daca statele care depasesc acest prag nu fac parte din zona euro, atunci Uniunea Europeana ar putea lua decizia de a reduce ajutorul regional. Iar Romania face parte tocmai din aceasta ultima categorie.