Potrivit lui Abbing, “intelegem ca au fost modificari de ultimul minut” la Legea ANI, dar “nu stim inca in ce constau acestea”. Important este, spune sursa citata, ca parlamentarii au facut acest pas, “care era asteptat de foarte mult timp”.

Urmatoarea provocare este ca autoritatile romane sa se asigure ca Agentia pentru Integritate “intr-adevar functioneaza, ca este un mecanism eficient”, a spus Abbing.

El a declarat ca “vicepresedintele Frattini nu comenteaza asupra schimbarilor” cerute de Chiuariu, dar a atras atentia ca CE este interesata ca in reforma Justitiei si in combaterea coruptiei sa exista continuitate, foarte importanta avand in vedere ca este vorba despre o perioada foarte sensibila.

El a amintit ca, la sfarsitul lunii iunie, CE va emite un raport asupra evolutiilor din Romania si Bulgaria, care va lua in calcul tot ce se intampla in prezent.

Referitor la faptul ca ministrul Chiuariu a invocat lipsa unor condamnari atunci cand a cerut revocarea procurorului Doru Tulus, Abbing a declarat ca toate mecanismele de combatere a coruptiei trebuie sa functioneze cum trebuie, de la guvern la procurori si judecatori.

“Este foarte dificil sa spunem cate cazuri solutionate trebuie sa existe, trebuie sa vedem rezultate”, iar “la urma urmei trebuie sa existe condamnari. Dar nu numarul este important”, ci existenta unor dovezi ca lupta anticoruptie functioneaza, a spus reprezentantul lui Frattini.