Premierul Calin Popescu Tariceanu a reluat, sambata, criticile la adresa presedintelui suspendat Traian Basescu, pe care l-a acuzat ca are o dorinta avida de putere si o atitudine totalitara. In opinia sa, Basescu s-a schimbat foarte mult dupa ce a devenit presedinte.

Tariceanu sustine ca dorinta de putere a lui Traian Basescu a deteriorat relatiile cu seful Executivului, dar si cu Partidul National Liberal. El a spus ca si-a dat seama ca Basescu nu doreste un premier liberal chiar in momentul in care a anuntat ca isi va da demisia in 2005, pe timpul inundatiilor.

"Conducerea PNL-ului de atunci a sesizat intentiile presedintelui Basescu" - sustine Tariceanu, precizand ca s-a urmarit, de fapt, inglobarea PNL-ului in randul Partidului Democrat.

Totodata, Calin Popescu Tariceanu l-a acuzat pe seful statului ca a incercat "o lovitura politica" in PNL prin intermediul lui Theodor Stolojan. "Atitudinea lui Basescu a avut un cost politic pe care nu mai pot sa mi-l permit", afirma primul ministru.

De ce crede Tariceanu ca trebuie suspendat Basescu

In opinia premierului, Parlamentul a fost deconsiderat destul de grav de Traian Basescu. "Au fost o serie de elemente de ordin constitutional care determina demiterea lui Basescu, cum ar fi intentia presedintelui de a se interfera cu Guvernul" - spune Tariceanu. El a dat ca exemplu refuzul lui Traian Basescu de a-l accepta pe Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe.

"Presedintele nu poate sa interpreteze Constitutia dupa bunul plac", subliniaza Tariceanu. Basescu trebuie sa inteleaga faptul ca nu are rolul de a dezbina, ci de a asigura echilibru si de a media conflicte - mentioneaza primul ministru.

"Daca Basescu nu va fi demis, as fi incantat daca s-ar schimba si ar intelege ceva din acest lucru", afirma premierul. "Pentru mine va fi presedintele Romaniei. Eu am o relatie cu institutia presedintelui".

In cazul in care Traian Basescu va fi demis, Tariceanu considera ca acest lucru nu trebuie sa ingrijoreze pe nimeni, pentru ca se vor declansa procedurile pentru alegerea unui nou presedinte. El a precizat ca presedintele interimar Nicolae Vacaroiu nu va ramane sef de stat in cazul demiterii lui Traian Basescu.

Pozitia PNL fata de PSD si PD

Tariceanu a afirmat ca partidul pe care il conduce nu are nicio legatura cu PSD -ul. "Ne despart foarte multe lucruri: idei, principii. Este adevarat, in acest moment, exista o atitidine care o impartasim in legatura cu presedintele Traian Basescu" - a explicat primul ministru.

In ceea ce priveste Partidul Democrat, Calin Popescu Tariceanu precizeaza ca acesta "a plecat de pe zona de stanga, iar unii dintre cei care conduc astazi partidul, inclusiv Traian Basescu, au avut un trecut comunist foarte clar: au beneficiat de pe urma regimului, au fost membrii de partid, au trecut dupa aceea prin FSN, au facut politica cu actualii membrii ai PDSR-ului, cu Iliescu, cu

toti". El mentioneaza ca, spre deosebire de PD, nici el si nici membrii PNL nu colaboreaza cu PSD.

Legatura cu Dinu Patriciu

"Nu sunt omul lui Patriciu" - afirma premierul Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului sustine ca la nivel politic, Patriciu este simplu mebru liberal, nu face parte din conducere si nu are rol in luarea deciziilor.

"De cand am fost numit prim-ministru nu exista niciun act de decizie care sa ii acorde firmelor lui Patriciu cel mai mic avantaj economic", a adaugat Tariceanu. Premierul mai spune ca "in 2004, Patriciu nu a avut niciun fel de contributie financiara la campania electorala a PNL -ului, iar acest lucru poate fi verificat cu documente".

"Exista o antipatie a lui Basescu fata de Patriciu si cred ca este vorba, mai degraba, de ceva personal" - sustine Tariceanu.

Tariceanu: Chiuariu a reusit sa obtina mai mult decat Macovei

Referindu-se la cererea parlamentarului german Markus Ferber de activare a clauzelor de salvgardare pentru Romania, primul ministru aminteste ca nu e prima data cand acesta are astfel de atitudine.

"La sfarsitul 2006, impreuna cu Comisia Europeana, am convenit sa se puna in functiune mecanismul de cooperare si functionare, care sa permita evaluarea progreselor facute de Romania in Justitie si Afaceri Interne. Iar Legea ANI - adoptata recent de Senat, este o mare reusita, la care a avut o mare influenta si actualul ministru de Justitie" - afirma Tariceanu.

In opinia sa, ministrul Chiuariu "a reusit sa obtina mai mult" decat Monica Macovei. "S-a vorbit tot timpul ca Monica Macovei este omul care a luptat impotriva coruptiei. Dar Monica Macovei a fost numai o rotita in acest angrenaj si cred ca este important ce vom face in continuare" - afirma seful Executivului.