In cadrul unei intalniri cu procurorul sef al DNA, Daniel Morar, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Nicholas Taubman, a declarat ca „ultimele evenimente au ridicat unele semne de intrebare, atat in Washington, cat si in numeroase capitale europene, cu privire la directia actuala a eforturilor anticoruptie ale Romaniei”.

Reamintim ca, in ultimele saptamani, ministrul Justitiei a cerut demiterea unui sef de directie din DNA, starnind un val de proteste in randul reprezentantilor justitiei.

Potrivit unui comunicat de presa al Ambsadei SUA, Taubman „si-a exprimat aprecierea fata de leadership-ul domnului Morar si fata de rolul vital al Directiei Nationale Anticoruptie”. Ambasadorul SUA a declarat ca este vital, pentru credibilitatea continua a Romaniei fata de principalii parteneri, ca progresele inregistrate in combaterea coruptiei sa se mentina.

De asemenea, ambasadorul SUA a reiterat asigurarile date de directorul FBI, Robert Mueller, Procurorului General, Laura Kovesi, in cadrul vizitei la Bucuresti efectuate de oficialul american in luna noiembrie a anului trecut, conform carora Statele Unite vor continua sa sustina aceste eforturi prin training si alte forme de sprijin pentru procurorii si anchetatorii romani.

Vizita ambasadorului SUA la DNA survine la o saptamana dupa ce ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut demisia procurorului Doru Tulus, initiativa care a suscitat un val urias de proteste din partea sistemului si a societatii civile.

Cu acea ocazie, si comisarul european Franco Frattini s-a declarat "preocupat" de situatia din justitia romana.

Chiuariu vede jumatatea plina a declaratiilor

Reactia ministrului Justitiei nu a intarziat sa apara. Intr-un comunicat de presa remis redactiei se precizeaza ca "ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, este de acord cu afirmatia ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Nicholas F. Taubman ca Romania a indeplinit progrese semnificative in domeniul justitiei".

"Ministrul subliniaza ca scopul demersurilor Ministerului Justitiei este ca lupta anticoruptie sa ajunga la rezultate concrete, dosarele sa fie trimise in judecata si apoi sa fie finalizate prin hotarari judecatoresti definitive", se mai arata in comunicat.