Fostul sef de campanie al presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, a fost desemnat in functia de premier, relateaza AFP. Numirea lui Fillon vine la o zi dupa investirea lui Sarkozy in functia de presedinte. Fillon, in varsta de 53 de ani, consilier politic al lui Sarkozy si senator UMP, a fost de mai multe ori ministru.

Noul premier si-a preluat atributiile, dupa o scurta ceremonie de transferare a prerogativelor de la Dominique de Villepin.

"Voi respecta toate angajamentele pe care ni le-am asumat", a declarat Fillon la finalul unei scurte intrevederi cu fostul premier.

Componenta noului guvern va fi anuntata in cursul zilei de vineri. Sarkozy a promis o echipa restransa de 15 membri, cu un numar egal de femei si barbati. Noul presedinte, care vrea un Executiv al "deschiderii", a vizat nominalizarea unor personalitati de stanga si de centru.

Printre acestia se numara socialistul Bernard Kouchner, fostul premier Alain Juppe, fost ministru al Apararii Michelle Alliot Marie si Rachida Dati, fosta purtatoare de cuvant a lui Sarkozy din campania electorala.

Fillon a fost ministru de patru ori, ocupand mai ales posturile de la Afaceri sociale, Munca si Solidaritate (2002-2004) si Educatia nationala (2004-2005). Excluderea sa din Guvernul lui Villepin in iunie 2005 l-a facut sa i se alature lui Sarkozy.

Numirea unui aliat moderat in functia de premier vizeaza obtinerea de sprijin popular pentru controversatele reforme sociale pe care Sarkozy le considera esentiale pentru viitorul economic al tarii.

Fillon ar putea facilita negocierile cu cele doua mari sindicate franceze, CFDT si CGT, care l-au avertizat pe Sarkozy ca trebuie sa consulte "partenerii sociali" din tara inainte de a demara implementarea reformelor propuse.