Presa internationala prefateaza, vineri, referendumul ce va avea loc in Romania cu o serie de comentarii dure la adresa evenimentelor politice de la Bucuresti. Publicatia online EUObserver arata, intr-un comentariu, ca Romania a intors spatele reformei imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana.

O alta publicatie online europeana, CafeBabel.com, noteaza ca referendumul are loc cu o zi inainte ca in Bulgaria sa se desfasoare alegerile pentru Parlamentul European, alegeri amanate in Romania din cauza conflictului politic. Iar Euronews revine cu noi declaratii din partea lui Basescu, potrivit caruia el e increzator ca va supravietui referendumului.

Intr-un amplu comentariu publicat vineri in EUObserver.com, Peter Sain ley Berry, editorul publicatiei EuropaWorld, incadreaza situatia politica din Romania in peisajul neintelegerilor profunde care se fac simtite in interiorul Uniunii Europene pe teme fundamentale precum viitoarea Constitutie UE.

Potrivit semnatarului, Romania, “tara care a aderat in urma cu doar cateva saptamani la UE, pe baza promisiunii solemne ca reformele massive si ireversibile contra criminalitatii si coruptiei dau deja rezultate”, a schimbat foaia dupa aderarea la UE.

“Parlamentul Romaniei a intors spatele reformei, a inlaturat procurorii anticoruptie, a alungat-o pe Monica Macovei, ministrul respectat si efficient al Justitiei, si a votat masiv pentru suspendarea presedintelui pro-UE”, noteaza autorul comentariului.

Acesta scrie ca “tara pare sa revina la vechile obiceiuri, amanand, chiar, alegerile pentru cele 35 de locuri ce-i revin in Parlamentul European, in caz ca acestea s-ar dovedi problematice”

Argumentand ca Romania si Bulgaria n-ar fi trebuit sa adere la 1 ianuarie a.c., Peter Sain ley Berry scrie totusi ca “nu e totul pierdut. Presedintele suspendat Traian Basescu poate foarte bine sa castige la apropiatul referendum, desi autoritatile nu-i fac viata usoara.

Autorul noteaza, totodata, ca tarile UE nu sunt in masura sa deplanga ceea ce se intampla in Romania atat timp cat “alte state membre se dovedesc pregatite sa lase deoparte acordurile si intelegerile, atunci cand le convine”.

Referendum in loc de europene

La randul sau, publicatia online CafeBabel.com noteaza ca “Bulgaria organizeaza alegeri parlamentare europene la 20 mai, dar Romania amana propriul scrutiny dupa ce premierul Tariceanu l-a suspendat pe Presedinte” (sic!) si se pregateste pentru un referendum la 19 mai.

Publicatia il citeaza “observator politic maghiar din Transilvania”, potrivit caruia “daca vreti sa aveti o imagine a politicii romanesti, inchipuiti-va doua masini care se indreapta una spre cealalta la o viteza din ce in ce mai mare”.

Basescu este prezentat drept “un marinar indraznet, chiar si la palatal presidential: mancand seminte la un meci de fotbal, sofand dupa unu-doua paharele si vorbind perfect limba poporului”. In ceea ce-l priveste pe Tariceanu, acesta este descris drept un inginer “fara imaginatie”.

Un specialist in matematici si automatica “e cu putin mai presus decat un functionar fara sare si piper”.

Basescu: “Nu ma tem”

Postul de televiziune Euronews il citeaza pe presedintele Basescu, acesta afirmand ca “nu ma tem (de referendum), membrii parlamentului ar trebui sa se teama”. Basescu aminteste, totdata, ca a cerut alegeri anticipate inca din 2005.

“In timp ce eforturile anticoruptie ale presedintelui sunt considerate vitale in Romania si la Bruxelles, ele ii obosesc pe unii membri ai Parlamentului. Criticii lui Basescu sustin ca acestea l-au alienat de consensul politic si se intreaba daca el este, acum o solutie pentru reformele stagnante, sau problema in sine”, noteaza postul citat.