De ziua de nastere sunteti invitat sa luati masa cu patronul companiei la care lucrati. Firma va da o marire de 2% din salariu daca va lasati de fumat si 450 de Euro, sa va cumparati o bicicleta cu care sa veniti la serviciu.

Acesta nu este un vis frumos, ci o zi din viata unui european care lucreaza intr-una dintre companiile clasate in topul celor mai bune locuri de munca, realizat de institutul „Great Place to Work” si publicat in Financial Times. Clasamentul a fost alcatuit in urma evaluarii companiilor de catre proprii angajati.

Celebrul constructor de masini Ferrari ofera cel mai bune locuri de munca din Europa. Pentru el lucreaza 2.850 de persoane, dintre care 89% sunt barbati.

In ceea ce priveste cultura organizationala, italienii de la Ferrari pun accentul pe 12 valori, care reprezinta 12 cilindri ai unui motor tunat. Programul de recompensare a angajatilor este denumit metaforic: “Grand Prix”: angajatii care vin cu idei noi si sunt implementate avanseaza cu un tur de pista sau ajung la final, castigand un premiu.

Cei care lucreaza la Ferrari nu numai ca sunt lasati sa vada ultimele modele inainte sa apara pe piata, dar si primesc bilete la cursele de Formula 1 de la Imola si Monza si la Campionatul GT.

Pe locul 2 - compania Andarr, din Olanda. Ofera servicii de consultanta manageriala. Este compusa din 63 de angajati, in majoritate barbati.

Angajatii s-au declarat multumiti deoarece conducrea are incredere in ei si nu ii urmareste indeaproape ce fac. Ba chiar ii intelege atunci cand gresesc. Toti au recunoscut ca Andarr este un loc prietenos unde lucrezi de placere si nu au de gand sa plece in alta parte.

Iata un motiv pentru care au spus acest lucru: au 36 de zile de vacanta platite si isi pot lua concedii fara plata dupa bunul plac. De exemplu, un angajat si-a luat liber doi ani sa parcurga cu bicicleta distanta din Alaska pana in Argentina.

Pe locul 3, firma britanica Beaverbrooks. Face comert cu bijuterii. Are putin peste 700 de angajati, dintre care 85% sunt femei. Patronii detin 59 de magazine in toata Marea Britanie. Sefii vor sa fie la curent cu ce se intampla la toate nivelele, asa ca de 4 ori pe an fac vizite in magazine.

Firma are o politica sanatoasa: toti managerii companiei sunt alesi din interior. Compania le plateste angajatilor cinci saptamani de vacanta si jumatate din salariu celor care se afla in concediu maternal. Daca se intorc mai devreme la munca, proapetele mamici primesc bonus echivalentul unui salariu pe 6 saptamani.

Printr-un program numit “Spune tot adevarul mai repede”, oamenii sunt obisnuiti sa comunice atat intre ei, cat si cu sefii, si sa spuna cand sunt numultumiti.

Pe locul 4 - Cisco Systems, din Germania. Firma din domeniul IT are aproape 650 de angajati, majoritatea barbati. Se subordoneaza firmei-mama din SUA. Compania profita de toate avantajele ultimelor tehnologii digitale si isi tine angajatii informati. Liderii germani prezinta stiri prin intermediul “Deutschland TV”, care se bazeaza pe IPTV (Internet Protocol Television).

Angajatii fac ore de meditatie, yoga, cursuri reducerea stresului etc. Ei pot chiar sa ia parte la “Micul dejun aniversar”, cu John Chambers, presedinte si CEO al Cisco Systems, o intalnire organizata pentru salariatii care isi serbeaza ziua de nastere in acea luna.

Firma ofera cursuri de limba si cultura pentru angajatii straini si pentru familiile lor, dar si ajutor angajatilor care trec prin perioade mai dificile.

Pe locul 5, tot o firma de IT din Germania, ConSol Software. Angajatii vin la munca de placere. Ei sarbatoresc proiectele care le reusesc cu un gratar, pe terasa companiei.

Familiile angajatilor au voie sa participe la evenimentele organizate de companie. De exemplu, unul dintre teambuilding-uri a inclus o calatorie la Festivalul berii de la Munchen, un weekend in Alpi si o competitie de fotbal si sah.

Angajatii isi pot aduce la serviciu copiii si animalele de casa, atata timp cat nimeni nu se supara. Toti cei care si-au serbat ziua de nastere cu o luna inainte primesc o masa la restaurant. Mai mult de jumatate din profitul companiei li se da inapoi salariatilor. Oamenii sunt multumiti si 95% dintre ei spun ca primesc o suma corecta din profit.

Pe locul 6, o agentie imobiliara portugheza - Cushman & Wakefield. Motto-ul ei este: „Distrati-va!” Ce inseamna asta? Ca cei 50 de angajati, dintre care 40%, femei, pot sa sara cu parasuta din avion, de cate ori au chef, sa se plimbe cu un Jeep sa sa faca scufundari acvatice.

Cei care-si serbeaza ziua de nastere intr-o luna pot lua masa cu patronul firmei, daca nu cumva se satura de petrecerile din ultima vineri din luna, cand un departament organizeaza o petrecere pentru toata lumea.

Pe locul 7 - Microsoft. A fost votat de salariatii din 12 tari din Europa. Foarte grijulii cu salariatii, liderii companiei organizeaza, in fiecare a doua vineri din luna, “Happy Hour”. Este tinuta de fiecare data de angajatii din alt departament, care vorbesc despre realizarile lor si telurile actuale.

Pe locul 8 - PISCINES IDEALES, o firma din Grecia, care construieste piscine. Angajatii sunt considerati ca o familie. Cei care se casatoresc sau au un copil primesc un bonus echivalent cu salariul pe o luna, iar cei ai caror copii merg la universitate primesc un computer cadou.

Firma isi imprumuta salariatii cu bani, ajutandu-i sa-si ia case, sau le face mari reduceri daca vor sa-si faca o piscina. Le sarbatoreste zilele tuturor celor 99 de angajati, le plateste aproape integral asigurarile private de sanatate si le mareste cu 2% salariile fumatorilor care se lasa de tigari.

Pe locul 9 - SAS Institute, cu sedii in Norvegia si Suedia. Patronii acestei companii relativ tinere se gandesc si la salariati. Ii lasa sa lucreze 35 de ore pe saptamana si chiar le platesc propria conexiune la internet, ca acestia sa lucreze de acasa.

Angajatii au acces la o sala de fitness, la programe de Tai Chi, yoga, box etc. Firma plateste profesori sa care sa le vorbeasca salariatilor despre mancarem stres, managementul muncii etc.

Pe locul 10 - Schoenen Torfs - o firma belgiana care se ocupa cu comertul de incaltaminte. Unul dintre presedintii companiei a spus odata: „Daca ai grija de oameni, acestia vor avea grija de afacerea ta”.

Angajatii participa adesea la petrecile date de firma: fie de zile de nastere, pensionari, cand se mai deschide un magazin sau, pur si simplu, de sa se simta lumea bine.

Politica companiei prevede sa fie angajate si persoane mai in varsta, iar cei care isi cumpara biciclete si merg cu ele primesc 450 de Euro.

Magazinele care inregistreaza cele mai mari vanzari au un buget pe care-l chltuiesc pe petreceri.