Cateva mii de romani care locuiesc in zona New York sunt asteptati astazi la sectia de votare deschisa in sediul Consulatului Romaniei din metropola, pentru a-si exprima optiunea in cadrul referendumului privind suspendarea presedintelui Traian Basescu. Sectia de votare a fost deschisa la ora locala 8 (ora 15.00 la Bucuresti), in prima ora prezentandu-se la urne in jur de 100 de romani.

UPDATE: Pana la 12.00, ora NY, la New York votasera 372 persoane, la Boston 68, la Philadelphia 62, iar la Bridgeport 42.

Update2: Aproape 600 de romani votasera la New York pana la ora locala 14 (ora 21 la Bucuresti). Alti 116 cetateni romani s-au prezentat la referendum la Boston, in timp ce la Philadelphia s-au inregistrat5 101 voturi.

Cativa alegatori au afirmat ca ajunsesera la Consulatul Romaniei inca de la ora 6 dimineata.

Teodor, un roman ajuns la New York in urma cu 23 de ani, a declarat pentru HotNews.ro ca a venit sa voteze pentru ca "Romania sa progreseze", iar “lumea trebuia sa se ridice si sa faca ceva pentru tara”.

Din comisia electorala care supravegheaza desfasurarea votului fac parte membri ai diasporei romanesti din New York. Presedintele sectiei de votare, numit de BEC, este regizorul si ziaristul Timotei Ursu. Cativa dintre membrii comisiei vor sa solicite BEC ca presedintele comisiilor din strainatate sa fie ales prin vot la fata locului si nu sa fie numit de catre Biroul Electoral Central.

La invitatia Consulului general al Romaniei, Pietro Pavoni, in comisia electorala a fost inclus si Marin Oprea, organizatorul demonstratiilor pro-Basescu care au avut loc la New York. Partidul Democrat are un reprezentant in Comisie.

Consulul Pitero Pavoni a declarat ca in ultimele trei saptamani au fost emise 70-80 de titluri de calatorie pentru romanii cu pasapoarte expirate si care si-au exprimat dorinta de a vota.

Celor 4 sectii de votare aflate in jurisdictia Consulatului din metropola (Boston, Philadelphia, Bridgeport si New York) li s-au repartizat de la Bucuresti 4.600 de buletine de vot. La referendumul de astazi se estimeaza ca la New York vor vota 3.000 de romani, asteptandu-se ca prezenta la vot sa creasca dupa ora locala 12 (ora 19 la Bucuresti).

Potrivit datelor ultimului recensamant realizat in Statele Unite, in zona New York locuiesc aproximativ 60.000 de romani, insa estimarile neoficiale imping acest numar la peste 100.000 de persoane. La alegerile desfasurate in noiembrie 2004 s-au prezentat la urne in jur de 1.200 de persoane care au votat, in proportie de peste 80%, cu Traian Basescu.

Comunitatea romaneasca de peste Ocean are posibilitatea sa-si exprime optiunea despre demiterea presedintelui suspendat in 25 de sectii de votare de pe intreg cuprinsul Statelor Unite.

Pe langa sectiile de votare deschise la reprezentantele diplomatice ale Romaniei din Washington, New York, Chicago si Los Angeles, sau la consulatele onorifice din Dallas, Detroit ori Las Vegas, romanii vor putea vota si la urne amplasate in biserici (Cleveland, Houston).

Jumatate de milion de romani locuiesc oficial in Statele Unite, numarul total fiind insa aproape dublu.

Votul de la New York a decurs, in general, fara incidente. Cativa romani nu au putut vota din cauza faptului ca aveau pasaportul expirat, in timp ce o persoana a depus o sesizare in care isi exprima nemultumirea fata de intrebarile “fara legatura cu votul” pe care i le-a adresat unul dintre membrii comisiei.

Dupa ce la primele ore ale diminetii participarea a fost mai redusa, romanii care locuiesc in New York s-au prezentat la vot in numar mai mare.

La coada formata in fata sectiei de votare erau constant 30-40 de persoane, iar timpul de asteptare era de aproape 20-25 de minute. Multi dintre cei prezenti la vot au venit din New Jersey si din intreg statul New York. La sectia de votare deschisa in incinta Consulatului au votat si turisti romani aflati in Statele Unite in vacanta.

Potrivit celor declarate de Consulul general al Romaniei, Pietro Pavoni, se asteapta ca primele rezultate ale referendumului sa fie cunoscute in jurul orei 21 (ora 4 dimineata la Bucuresti).