Grupul UniCredit a decis, duminica, sa cumpere Capitalia (a treia banca din Peninsula) pentru 29 miliarde de dolari, astfel nascandu-se cea mai mare banca din Italia si a doua din intreaga Europa. Potrivit presei italiene, banca are filiale din Sicilia si pana in estul Europei si va intrece, in termeni de valoare de piata, rivala Intesa Sanpaolo.

UniCredit continua astfel campania de achizitii, la un an si jumatate dupa preluarea bancii germane HVB pentru 21 miliarde de euro.

Preluarea de catre UniCredit a pus capat temerilor potrivit carora Capitalia ar fi putut fi cumparata de investitori din afara Italiei. „Tranzactia ofera o oportunitate unica de a consolida pozitia celor doua banci pe o piata extrem de importanta”, se arata intr-un comunicat comun al celor doua banci.

Personaje-cheie din conducerea Capitalia au primit deja oferte de a face parte din conducerea executiva a UniCredit. Unul dintre acestia este Cesare Geronzi, influentul presedinte al CA al Capitalia, care va deveni vice-presedinte la UniCredit, in ciuda implicarii sale intr-un scandal de coruptie.

In urma tranzactiei - care a primit deja „binecuvantarea” guvernului condus de Romano Prodi - va duce numarul total al filialelor UniCredit la 9.200, iar numarul clientilor a ajuns la 40 de milioane.