Referendumul a inceput sa provoace efecte asupra invinsilor si defecte invingatorilor. Reconfirmat in functie cu un milion de voturi in plus, presedintele Basescu tinde sa creada ca populatia i-a votat si prioritatile pe care le-a expus cu cateva zile inainte, lucru deloc adevarat. Electoratul a votat impotriva demiterii sale si atat.

Chiar daca proiectele prezidentiale privind reformarea clasei politice sunt necesare, ele nu pot fi realizate de unul singur. Ceea ce a putut realiza de unul singur presedintele Basescu a fost sa arate prin expresia "tiganca imputita" ca el insusi nu e reformat deloc.

Faptul ca dl Basescu a regretat intamplarea si a trimis flori ziaristei insultate, invocand totodata caracterul privat al conversatiei, nu rezolva catusi de putin situatia: opiniile unui presedinte n-au niciodata caracter privat.

Faptul ca n-a inteles nici dupa doi ani de mandat acest lucru demonstreaza cu prisosinta ca reformarea clasei politice trebuie sa inceapa chiar de la premiantul ei - care si-a stricat ditamai victoria cu propria-i gura. Incurajat de scorul din 19 mai, dl Stolojan a anuntat ca PD si PLD incep construirea unui "pol de dreapta" cu participarea PNG-Becali si a partidului dlui Talpes.

Doctrina de dreapta a polului respectiv ar fi insasi asezarea la dreapta dlui Basescu. Numai ca dreapta reprezentata de dnii Stolojan, Boc si Talpes suna mai degraba ca o confiscare a mobilului dreptei. In plus, Becali n-o sa accepte sefia dlui Stolojan cata vreme se considera unicul stindard al dreptei - desi s-a nascut din coasta dlui Hrebenciuc.

Pe de alta parte, dl Tariceanu a anuntat la randul sau ca PNL isi propune "reunificarea dreptei" - intrand astfel in randul dreptilor alaturi de AP (Emil Constantinescu), PIN (Gusa) si PNTCD (Milut). Doi poli la dreapta si un sfert la stanga, unde PSD vrea si el alta majoritate guvernamentala.

Se pare ca o tabara e ravasita de victorie, cealalta e ravasita de infrangere si amandoua sunt ravasite de combinatii. Dl Boc, de pilda, a declarat ca PD ar putea renunta la interdictia colaborarii cu PSD introdusa in programul politic al partidului "pe vremea cand PSD nu era reformat". Bravo, poloboc! Adica acum, dupa ce-a facut isprava cu suspendarea dlui Basescu, PSD s-a "reformat".

Daca noua majoritate transparenta, transpirata in presa, este impacarea rozelor PSD si PD, atunci dl Basescu, ca presedinte reunificator al FSN, risca sa piarda tot creditul castigat ca victima a sistemului - intorcandu-se de la popor direct in cuibul coruptiei. Deocamdata dnii Geoana si Boc au negat orice colaborare dar asta nu inseamna nimic. Liderii nostri nu mai au demult cuvant ci numai vorbe.