Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice si membru al GDS, a semnat o scrisoare deschisa prin care cere “asumarea de catre Parlament a Raportului de condamnare a crimelor comunismului, elaborat de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romani.

“Daca parlamentarii nu vor vota cele propuse mai sus, va solicitam initierea unui referendum pentru dizolvarea Parlamentului si organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, se arata in scrisoare.

“In timpul discursului condamnarii, o mare parte a parlamentarilor au incercat sa opreasca rostirea acestuia prin mijloace incalificabile. Nu au reusit. Ca urmare, in ianuarie 2007 a fost declansata o criza politica cu scopul impiedicarii consecintelor acestei condamnari (dar si cu scopul impiedicarii luptei impotriva coruptiei)”, noteaza Iliesiu in scrisoarea sa.

De aceea, Alianta Civica solicita “angajamentul de a fi adoptate, cat mai curand posibil, legile care se impun conform concluziilor Raportului, precum si calendarul cu datele-limita la care vor fi adoptate respectivele legi, in primul rand legea lustratiei, conform punctului 2 al Apelului” .

“Consideram ca punerea in aplicare a recomandarilor raportului de condamnare a crimelor comunismului ar insemna de fapt continuarea revolutiei anticomuniste “de catifea”, inceputa in dimineata zilei de 22 Decembrie 1989 si curmata prin masacrul declansat in seara aceleiasi zile” se arata in documentul semnat.

Alianta Civiva este de parere ca Parlamentul ar trebui dizolvat, in cazul in care nu va da gir actelor normative pentru aplicarea concluziilor raportului.