Phenianul a lansat, vineri, "mai multe rachete cu raza scurta de actiune catre Marea Japoniei", relateaza agentiei Kyodo, ciatat de AFP. Desi oficialii de la Tokyo si fortele armatei americane de pe teritoriul japonez au refuzat sa comenteze aceste informatii, serviciile de informatii sud-coreene (NIS) au precizat insa ca a fost vorba despre exercitii de rutina.

"Banuim ca tirurile cu rachete ale Coreei de Nord fac parte din exercitii militare de rutina, care se organizeaza in fiecare an", a declarat un purtator de cuvant al NIS.

Aceste tiruri intervin intr-o perioada de tensiune intre Coreea de Nord si Japonia, care a adoptat sanctiuni economice severe impotriva Phenianului, in urma unui test nuclear nord-coreean, efectuat la 9 octombrie 2006.

Pana in acest moment nu se stie cate rachete a lansat regimul comunist nord-coreean. Agentiile de presa nipane au anuntat ca rachetele lansate sunt de tipul sol-apa si ca au fost proiectate de pe coastele estice si nordice ale Coreei de Nord.

Aceasta nu este prima data cand regimul de la Phenian lanseaza tiruri de racheta cu raza scurta de actiune in mare. Cele mai recente au avut loc la 1 mai 2005. De asemenea, in luna iulie 2006, regimul de la Phenian a testat sapte rachete, printre care si una de tip Taepodong-2, cu raza lunga de actiune, capabila sa atinga Statele Unite.

Comunitatea internationala este ingrijorata de atitudinea Phenianului

Reactiile oficialilor din comunitatea internationala nu s-au lasat asteptate: in timp ce Europa si Asia s-au aratat ingrijorata de testele nord-coreenilor, SUA au minimizat importanta tirurilor de racheta lansate de Phenian.

Purtatorul de cuvant al UE, Christiane Hohmann, citat de AP, a afirmat ca executivul UE, precum si o serie de state membre ale forului comunitar si-au exprimat ingrijorarea, afirmand ca „testele cu rachete pot conduce la destabilizarea situatiei in regiune”.

Desi, Casa Alba a minimizat importanta tirurilor de racheta lansate de Coreea de Nord, apreciind ca este vorba despre "un exercitiu de rutina", state din Asia, pecum Coreea de Sud si Japonia, raman in continuare foarte ingrijorate de programul militar al Phenianului, in special de eforturile acestuia de a construi arme nucleare