Un studiu recent al Ministerului ungar al Muncii si Problemelor Sociale constata o reducere a interesului muncitorilor straini fata de locurile de munca din Ungaria. Astfel, in primul trimestru al acestui an, au fost inregistrate 12.600 de cereri pentru permise de munca.

O comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut arata o reducere cu peste 4.000 a acestora. Romanii au solicitat abia 4.520 de autorizatii, jumatate fata de numarul cererilor inregistrate in primul trimestru al anului trecut.

S-a dovedit astfel caracterul nerealist al mult-trambitatei „invazii” a fortei de munca din Romania in tara vecina, dupa aderarea ei la Uniunea Europeana, care a determinat autoritatile ungare sa nu liberalizeze complet piata fortei de munca.

Mai mult decat atat, studiul demonstreaza ca tendinta s-a inversat. Tot mai multi unguri, mai ales din zonele de granita, ar dori sa vina sa munceasca in Romania, in conditiile in care in zona de Vest a tarii noastre, in care se inregistreaza o dezvoltare economica deosebit de dinamica, exista o lipsa acuta de forta de munca.

Nu demult, scria cotidianul „Nepszabadsag”, au aparut angajatori romani la Batania (localitate din Estul Ungariei, in apropiere de granita, cu populatie preponderent romaneasca), care recrutau forta de munca pentru parcul industrial din Pecica.

„Daca aspectele juridice vor fi solutionate, nu cei 23 de milioane de romani vor navali in Ungaria - sperietoarea socialista din campania electorala din 2002 - ci din periferia in dezagregare de dincolo de Tisa vor porni muncitorii unguri catre Vestul Romaniei care se dezvolta intr-un ritm accelerat”, arata cotidianul budapestan.

Integral in Gandul