Plenul reunit al Parlamentului a votat in sedinta de miercuri pentru organizarea unui referendum pentru votul uninominal, cu 240 de voturi "pentru" si 20 "impotriva" (din partea UDMR). A fost vorba despre un aviz favorabil dat cererii adresate de presedintele Traian Basescu, avizul Parlamentului fiind insa consultativ.

Din acest moment, Basescu poate declansa in orice moment un referendum prin care sa ceara romanilor sa se pronunte asupra introducerii votului uninominal.

Reamintim ca presedintele a lansat inca din luna februarie procedura organizare a referendumului pe tema votului uninominal, dar Parlamentul a amanat pana acum acordarea avizului - conditie prevazuta de Constitutie pentru declansarea unui referendum.

Saptamana trecuta, reprezentantii principalelor partide politice au ajuns la un acord in ceea ce priveste votul uninominal. Reprezentantii PSD, PNL si PD au stabilit sa inceapa dezbaterea proiectului de lege in varianta propusa de Asociatia Pro Democratia. In urma intelegerii, comisia de cod electoral a Parlamentului va incepe dezbaterea pe initiativa propusa de APD.

Cititi si:

  • Consens al partidelor politice privind votul uninominal