Liderii celor mai puternic industrializate opt tari din lume se vor reuni miercuri la Heiligendamm, Germania, pentru a discuta despre "continuarea cooperarii in diverse dosare internationale, in materie de economie, securitate si politica".

• Vezi si: Ziua Z, ''sarbatorita'' cu un summit G8

Cu aceasta ocazie, Bush va incerca sa aplaneze divergentele din ultima vreme cu Rusia pe teme precum scutul antiracheta si statusul Kosovo, in conditiile in care autoritatile ruse si insusi Putin au facut zilele trecute declaratii din ce in ce mai agresive, relateaza agentia Reuters.

La summit participa sefii de stat sau de guvern ai tarilor membre G8 (Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia, SUA, Canada si Rusia), insa gazda de anul acesta, cancelarul german Angela Merkel, a invitat de asemenea reprezentantii Braziliei, Chinei, Indiei, Mexicului si Africii de Sud.

Schimbarile climatice, subiect-cheie pe agenda summitului G8

Una dintre principalele teme de pe agenda reuniunii de la Heiligendamm face referire la schimbarile climatice cauzate de incalzirea globala. Liderii G8 vor analiza si planurile de combatere a incalzirii globale, sau lupta impotriva bolilor si cresterea accesului la educatie in statele sarace.

De asemenea, oficialii din cele opt puteri mondiale vor negocia teme precum statutul provinciei Kosovo, viitoarea strategie fata de Iran, criza din Sudan, globalizare si intarirea cooperarii economice, a celei de securitate si a celei politice cu statele in curs de dezvoltare.

In ceea ce priveste viitorul provinciei Kosovo, presedintele George W. Bush a insistat ca Statele Unite sprijina in totalitate asa numitul plan Ahtisari - de acordare a autonomiei pentru provincia sarba Kosovo.

Moscova, un aliat traditional al Serbiei, sugerase ca ar putea bloca planul - prin veto, in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

Statele Unite doresc sa evite producerea oricarui conflict in zona Serbiei si considera ca cea mai buna modalitate de a face acest lucru este respectarea planului Ahtisari.

In privinta participarii la Reuniunea G8, Casa Alba a anuntat ca liderii celor mai dezvoltate tari ale lumii vor discuta modalitati de imbunatatirii a cooperari economice, a celei de securitate si a celei politice.

Discutii tensionate pe tema scutului antiracheta american

[c:1:s]Una dintre discutiile fierbinti ale reuniunii este si cea bazata pe tema scutului american antiracheta. Bush va incerca sa aplaneze divergentele din ultima vreme cu Rusia, dupa ce presedintele Vladimir Putin a amenintat recent ca va tinti din nou Europa daca Washingtonul isi va duce la bun sfarsit planul de amplasare a sistemului antiracheta in Cehia si Polonia, doua tari ex-sovietice.

Statele Unite doresc sa amplaseze elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia, pe motiv ca sistemul este necesar pentru a contracara atacurile din partea unor state care incalca legislatia internationala, cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord. Cu toate acestea, Rusia se opune acestei initiative, pe care o considera o amenintare la adresa securitatii sale.

Gerge Bush a anuntat marti ca doreste o reconciliere intre cele doua state si chiar o colaborare din partea lui Putin, caruia ii va propune sa trimita generali si oameni de stiinta pentru a verifica sistemul defensiv creat de americani. Potrivit AFP, el a declarata ca liderul de la Kremlin nu are motiv de ingrijorare, deoarece "Razboiul Rece s-a incheiat".

La randul lor, SUA acuza Rusia ca se indeparteaza de democratie, in timp ce presedintele Putin a afirmat ca prin politicile aplicate de Statele Unite, lumea devine un loc mai putin sigur.

Predare de stafeta la G8

Summitul G8 de la Heiligendamm va aduce si cateva schimbari in randul celor care participa. Reuniunea va fi primul eveniment de acest fel pentru Nicolas Sarkozy in calitate de presedinte al Frantei, si pentru primul ministru japonez Shinzo Abe, dar ultimul pentru premierul britanic Tony Blair si pentru presedintele rus Vladimir Putin, al carui al doilea mandat se incheie in primavara lui 2008.

Sarkozy si-a prezentat deja pozitia la acest summit, precizand ca doreste ca membrii G8 sa se concentreze ''mai intai asupra incalzirii climatice'', unul din cele doua subiecte, in opinia sa, ''majore'', alaturi de ajutorul pentru Africa, pe care ar trebui sa le abordeze summitul G8.

De asemenea, seful statului francez, citat de cotidianul "Le Monde", a declarat ca trebuie sa se adopte ''obiective in cifre'' in ceea ce priveste lupta impotriva incalzirii climatice, pentru a demonstra astfel ''dorinta de a actiona''.

Bush, in turneu prin Europa

Presedintele american George W. Bush a inceput un turneu in Europa care include vizite in Cehia, Polonia, Albania, Bulgaria, Italia si participarea la summitul G8. Dupa vizita de doua zile efectuata in Cehia, presedintele american va merge in Germania, pentru a participa la summitul G8 de la Heiligendamm din 6-8 iunie.

George Bush va vizita vineri si Polonia, cel de-al doilea stat vizat pentru amplasarea scutului antiracheta.

Liderul american se va deplasa apoi in Italia, la 9 iunie, pentru prima sa intalnire cu Papa Benedict al XVI-lea. La Roma el va discuta cu presedintele Giorgio Napolitano si cu premierul Romano Prodi. Bush va acorda unul dintre putinele interviuri dinaintea acestui turneu unei televiziuni din Albania, tara in care se va afla duminica.

In aceeasi zi, presedintele Statelor Unite se va intalni cu omologul sau, Alfred Moisiu, si cu premierul Sali Berisha.

El ar putea da un semnal oficialilor de la Tirana cu privire la un eventual anunt al aderarii Albaniei la NATO, la summitul de la Bucuresti din 2008.

Turneul se va incheia la Sofia, la 11 iunie, printr-o intalnire cu presedintele Gheorghi Parvanov si premierul Serghei Stanisev. Bush isi va exprima sprijinul pentru solutionarea problemei infirmierelor bulgare si va discuta despre scutul antiracheta american, de care Bulgaria nu va fi protejata.