Concernul Nokia urma sa semneze miercuri contractul pentru demararea lucarilor la fabrica din Jucu, in apropiere de Cluj, insa decizia a fost amanata din cauza interventiei de marti din Parlament a deputatului PD Valeriu Tabara.

Fostul ministru al agriculturii (ex-presedinte PUNR) s-a opus adoptarii ordonantei care reglementa situatia juridica a celor 160 de hectare de teren destinate investitiei. Practic, Tabara a blocat afacerea Nokia, estimata la investitii de peste 60 de milioane de euro si 15.000 de noi locuri de munca in Cluj.

„Nu isi poate imagina domnul Tabara cat rau a facut. Ce s-ar fi intimplat daca Nokia semna deja contractul pentru constructia fabricii? O amanare, intr-un contract cu termene si clauze, se materializeaza in pierderi de sute de mii de euro”, afirma Viorel Gavrea, directorul parcului industrial SC Tetarom SA, unde se va realiza investitia.

Din cauza interventiei lui Valeriu Tabara, adoptarea ordonantei s-a amanat cu doua saptamani, ceea ce, potrivit unor surse apropiate afacerii, a starnit ingrijorare maxima in randul reprezentantilor Nokia din cauza ca situatia terenului a devenit nesigura.

Producatorul finlandez de telefoane mobile trebuia sa semneze miercuri cu Goldbek, o companie germana, contractul privind constructia fabricii Nokia.

Goldbeck, cu o cifra de afaceri de peste 800 de milioane de euro pe an, ar fi urmat ca in termen de sase luni sa ridice fabrica impreuna cu alte 20 de firme din Cluj, angajate ca subcontractori.

Pe santierul de la Jucu, pregatirile erau marti in toi. Directorul diviziei de constructii din cadrul Nokia, Allen Knight, era extrem de optimist. A vizitat santierul si ne-a declarat ca spera ca in vara anului viitor lucrarile sa fie incheiate, iar fabrica sa fie deschisa. Knight discutase marti ultimele detalii cu specialistii care realizeaza asa numita descarcare de sarcina arheologica.

Potrivit unor surse, Nokia ar fi finantat cu zeci de mii de euro cercetarile arheologice din zona Jucu tocmai pentru a obtine cat mai repede un aviz favorabil pentru inceperea lucrarilor.

Avantul finlandezilor s-a lovit insa de usa Parlamentului de la Bucuresti. Dupa amanarea „ordonantei Nokia” cu doua saptamani, deputatul PD Valeriu Tabara a declarat, citat de Ziua de Cluj, ca nu poate accepta ca „terenurile din proprietate publica, mai ales cele destinate invatamantului si cercetarii, sa fie cedate unor societati private, indiferent care sunt acestea”.

Tabara, criticat de conducerea PD pentru pozitia sa, a declarat ca vorbeste in numele sau: „nu pot sa nu ma bag daca e vorba despre patrimoniul invatamantului agricol. Eu sunt cadru universitar si stiu ca situatia patrimoniului universitatilor trebuie clarificat intr-un mod care sa le avantajeze”.

Liderul PD, Emil Boc, a declarat ca Tabara nu a exprimat pozitia partidului si ca a propus conducerii sa analizeze atitudinea sa politica, urmand sa fie adoptate sanctiuni care ar putea merge pana la excluderea din partid.

Si deputatul PD Daniel Buda a fost extrem de virulent la adresa lui Tabara. "In calitate de reprezentant al Clujului in Parlament voi cere in cadrul Biroului Politic al PD analiza pozitiei lui Valeriu Tabara si aplicarea unei sanctiuni drastice care poate duce chiar la excluderea acestuia din partid.

Inainte de a lua pozitie in plen, Tabara trebuia sa se consulte cu liderul grupului de la Camera Deputatilor", a declarat Buda pentru HotNews.ro.

Terenul pe care se va realiza investitia Nokia fusese administrat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, unul dintre cei mai mai administratori de terenuri din judet.

Guvernul a adoptat in 21 martie o ordonanta de urgenta potrivit careia 159 de hectare vor trece „din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Educatiei si Cercetarii in domeniul public al Consiliului Judetean Cluj si administrarea consiliului judetean”.

Din suprafata totala, 90 de hectare sunt destinate investitiei Nokia iar restul de 69 revin furnizorilor de componete pentru telefoane mobile.

Intre timp, reprezentantii Nokia, Consiliul Judetean Cluj si SC Tetarom SA au semnat un contract de asociere in participatiune si un memorandum, ale carui clauze au fost declarate confidentiale. Potrivit intelegerii, lucrarile la infrastructura, estimate la 30 de milioane de euro (drumuri si retea de utilitati), vor fi finantate de partea romana.

Pana acum, Guvernul a alocat o prima transa de 12 milioane de lei (aprox. 4 milioane de euro) restul cheltuielilor urmand sa fie suportate de autoritatile locale din Cluj. Lipsa finantarii ar putea fi inca un motiv de amanare a investitiei Nokia in Romania.

Ce s-a intamplat marti in Parlament

- Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 18/2007 privind reglementarea situatiei juridice a terenului de la Jucu, aflat in domeniul public al statului, se afla marti pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor la punctul 11.

- Ordonanta trecuse de Senat si de comisiile de specialitate, unde fusese adoptata in unanimitate. Urma votul in Camera Deputatilor. Valeriu Tabara, din PD, a votat impotriva, votul sau inclinand balanta si ducand la amanarea cu doua saptamani a unei decizii definitive.

- Imediat dupa vot, deputatii din PD au fost extrem de virulenti la adresa lui Valeriu Tabara. „Voi cere in cadrul Biroului Politic al PD analiza pozitiei lui Valeriu Tabara si aplicarea unei sanctiuni drastice care poate duce chiar la excluderea acestuia din partid”, a declarat Daniel Buda, deputat PD.