Liderul cubanez Fidel Castro a acordat primul sau interviu televizat, dupa 10 luni de covalescenta. Timp de o ora, milioane de cubanezi l-au putut urmari pe El Lider Maximo, inzdravenit si vioi, discutand despre starea sa de sanatate sau despre politica, relateaza BBC News.

E pentru prima data cand Fidel Castro apare in public de la interventia chirugicala pe care a suferit-o anul trecut. Postul de televiziune cubanez a prezentat inca de marti dimineata cateva fragmente din material inregistrat cu o zi inainte.

Ziaristii care au urmarit interviul spun ca liderul cubanez parea refacut si intr-o stare buna, chiar daca parul ii e mai alb decat acum un an si vorbeste ceva mai lent. Fidel Castro a aparatut in fata poporului sau imbracat intr-un costum de trening rosu alb si albastru, inscriptionat cu un mic steag cubanez.

Pe parcursul interviului, liderul cubanez, in varsta de 81 de ani, a vorbit mai mult despre trecut decat despre viitor si nu a facut nici o referire despre planurile sale privind o eventuala intoarcere la conducerea Cubei. Castro a spus doar ca va continua sa scrie articole, intitulate „Cugetarile lui El Comandante”, in presa de la Havana.

Fidel nu a uitat sa multumeasca poporului cubanez, care il asteapta de 10 luni la conducerea tarii. El nu a mai fost vazut in public de la 26 iulie, cu patru zile inainte de a fi supus unei interventii chirurgicale.

Cuba este condusa la ora actuala de fratele sau, Raul. Interviul a fost pre-inregistrat la inceputul acestei saptamani, luni.