Potrivit reprezentantilor Spitalului, probleme au aparut la creierul Anatasiei, cea mai mare si mai puternica dintre gemene.

"S-a considerat ca nu ar fi prudent sa se taie in tesutul cerebral sau in vasele de sange din zona, fara a se intelege in primul rand cauza umflaturii, la fel ca si pe cea a presiunii usor mai scazute a sangelui", a precizat Nathan Levitan, seful echipei de chirurgi.

El a adaugat ca in zilele care urmeaza va efectua teste, inclusiv de

rezonanta magnetica imagistica, pentru a afla cauza umflaturii, inainte sa decida daca vor incerca procedura din nou.

"Desi nu s-a produs nici o taiere in tesutul cerebral, s-au aflat niste informatii foarte importante si cred ca pentru medicii nostri a fost foarte important sa le afle. Suntem in continuare plini de speranta ca vom putea sa le ajutam pe gemene", a mai declarat Levitan.

Video AP - anuntul medicilor

v. video fetite (sursa: ziarul local din Cleveland, The Plain Dealer)

Siamezele Anastasia si Tatiana Dogaru, fiicele unui cuplu din Romania, trec prin momente dificile, dupa ce operatia-maraton de separare a inceput intr-un spital din Cleveland, Statele Unite. Aceasta este cea de-a treia interventie la care sunt supuse gemenele, dupa ce in lunile aprilie si mai, medicii au separarat o parte din vasele de sange de la nivelul capului.

Cazul micutelor este cu atat mai dificil, cu cat una dintre ele nu are functii renale, depinzand de rinichii celeilalte, relateaza ziarul local, The Plain Dealer.

Gemenele, in varsta de trei ani, sunt lipite in zona capului la un unghi de aproape 90 de grade. Ele au creiere separate, dar craniul si majoritatea vaselor de sange sunt comune, inclusiv un vas care transporta sangele la inima si cateva tesuturi.

In luna octombrie 2004, parintii si-au dus fetele la Centrul Medical pentru Copii din Dallas. Medicii de la acest spital au reusit sa separe doua gemene egiptene unite in crestetul capului, insa nu au acceptat sa le opereze si pe gemenele Dogaru.

In luna aprilie 2007, doctorii de la Spitalul pentru Copii Rainbow din Cleveland au fost de acord sa le opereze pe Tatiana si pe Anastasia, iar dupa o prima interventie chirurgicala, neuroradiologii au reusit sa redirectioneze cu succes din fluxul de sange impartit de fete.

Cea de-a doua procedura asemanatoare a avut loc in luna mai, iar dupa o operatie de sapte ore, medicii au separarat o parte din vasele de sange de la nivelul capului.

In prezent, Anastasia si Tatiana se dezvolta normal si vorbesc si engleza, si limba romana. La doua luni dupa operatia de separare, Anastasia va suporta un transplant de rinichi.